petek, 27. junij 2008

ZGLEDNA MESTA: NOVI VINODOLSKI (1.)

Mnogi najbrž ne vedo, da je Novi Vinodolski mestece na jadranski obali, ki ni prav zelo oddaljeno od Novega mesta in ki je mestece bratov Mažuranić in kjer morje menda ni najbolj čisto, a je še vseeno primerno za kopanje. Le dobri dve urici vožnje od Novega mesta je do tam, je nekaj južneje ob morski obali od najbrž mnogim malce bolj znane Crikvenice, nasproti otoka Krk.
Ampak tokratni obisk Novega Vinodolskega v teh silno pasjih dneh, ki so mi vse prej kot ljubi, je vzpodbudila informacija, da se mestece s par tisoč prebivalci poteguje za isti naziv kot se je lani Novo mesto, torej za eno od medalj tekmovanja Entente Florale.
Zdi se mi, da Novemu Vinodolskemu tudi še marsikaj manjka do vzorne urejenosti, kaka reč, ki so se jo potrudili urediti, je morda celo odveč, ampak Novemu mestu bi pa vendarle v marsičem, kar zadeva urejanje javnega prostora in kulturnih spomenikov, znal biti vzor. Verjetno kak pozoren poljudnoizobraževalni obisk kake novomeške delegacije v tem kvarnerskem mestecu ne bi bil odveč.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: