torek, 28. avgust 2007

LE TRETJINA ENEGA VRTCA

O skromni in sila počasni prenovi novomeških vrtcev ter o eroziji obljub župana Muhiča.



Najbrž nas je veliko, ki se bolj kot marsikaj drugega sprašujemo, kako bo v tej občini poskrbljeno za vzgojo in nasploh za življenje najmlajših, kakšna igrišča bodo imeli, ali bodo imeli varne pešpoti in kolesarske poti, kakšne možnosti za svoje prostočasne dejavnosti bodo imeli, kako bodo lahko preživljali počitnice, kako bo nenazadnje poskrbljeno za socialno varnost mladih družin, predvsem pa se sprašujemo, kako bodo za najmlajše urejeni vrtci, kakšna bo njihova cena, kakšni bodo vzgojitelji in recimo kako kakovostni bodo ti objekti. Za vrtce mora po zakonu seveda skrbeti občina.

Najbrž nas je tudi dosti, ki ne pozabimo predvolilnih obljub župana Muhiča, tudi tiste obljube, da bo v svojem štiriletnem mandatu prenovil po dva vrtca letno. To svojo smelo izjavo je sicer že slaba dva meseca po volitvah, sredi letošnjega januarja, pač v zanj že varnem času, oklestil ter rekel, da bo prenovil en vrtec letno. To je že sila skromna ambicija, če pomislimo, da je vseh enot vrtcev kak ducat in bi potemtakem potrebovali dvanajst in še kaj več let za prenovo vseh, ki so že v tem trenutku praktično potrebni prenove in izboljšav, celo novogradenj. Kakor koli, da le ne bi kaj priletelo s kakšnim dragim leasingom.




No, prvo leto Muhičevega županovanja bo čez par mesecev že mimo in pogledati velja, kako izpolnjuje svoje predvolilne obljube, pardon, svoje prilagojene povolilne obljube v zvezi z vrtci.
Z eno besedo povedano: zelo slabo. Letos se bo menda, morda že kmalu, pričela zgolj prenova enote Ciciban na Ragovski ulici. Poudarek je na besedicah »morda« (bomo še videli, če res) in »pričela« (ne pa tudi končala). Prenovo tega vrtca so razsekali na kar tri etape in tudi na tri leta, vse tja do leta 2009. Letos naj bi torej začeli s prenovo prvega dela, kar pomeni nekako prenovo prve tretjine vrtca. Če bo prenova te tretjine do konca leta tudi končana, bomo še videli.

Od obljub je ostalo torej zelo zelo malo, uresničuje se jih pa še manj. O prenovi dveh vrtcev letno seveda ni ne duha ne sluha, o prenovi enega tudi ne, ostali smo torej pri neki drobni možnosti, to bo pač treba počakati do konca leta, da bo prenovljena ena tretjina enega vrtca. Pa tudi s tem delom prenove se že zamuja, saj je bilo sprva rečeno, da se bo ta pričela 1. julija. No, čez par dni bo pa že 1. september.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

P.S.:
Obiščite tudi spletni strani:
Vrtec Ciciban
Vrtec Pedenjped

(fotografije: vrtec Ciciban, 28. avgust 2007)

Ni komentarjev: