petek, 13. november 2009

PREJ ALI SLEJ: PRED KNJIŽNICO

»Prej ali slej« je nova rubrika bloga, ki kaže spremembe v mestnem prostoru. Prej ali slej gredo pač stvari na boljše, neredko pa tudi na slabše.

Tokrat je prikazan prostor pred Knjižnico Mirana Jarca pred par desetletji, menda nekje v sedemdesetih letih, in danes. Še najbolj očitno odstopanje oziroma razlika med prizoroma, žal so stvari šle na slabše, je odsotnost dveh nekoč dovolj izrazitih elementov tega prostora, namreč svetilke na stebru ter jambora (za zastavo) na vogalu pred spominsko ložo. Obeh danes pač ni več. No, skrajno desno pa se na starejši fotografiji vidi še del krošnje drevesa. Gre za topol. Teh je bila zasajena cela vrsta ob desnem robu ceste, ki vodi navzgor ob hišah Prešernov trg. Tudi drevja že dolgo ni več.

Prej: točen datum fotografije ni znan (original hrani Dolenjski muzej Novo mesto)


Slej: 13. november 2009, foto: Tomaž Levičar

Tomaž Levičar

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Tomaži, zdej pa že cepidlačiš po moje! Zdej je lepše, bolj urejeno, bolj obnovljeno, brez konjskih fig ob robu in brez grdih žic v zraku, je pa res, da svetilke, nad katero bi se izživljali vandali, ni več, kar pa se mimogrede in poceni lahko reši z obiskom Merkurja ...
Je pa drugih detajlov v mestu dovolj, kjer bi tvoja trditev verjetno bolj do izraza prišla ... ;)

Unknown pravi ...

Pozabil pa sem napisati, da je ideja za novo rubriko pohvalna in zanimiva! Bom spremljal, itak ...