torek, 1. marec 2011

NEBESA IN PEKEL NOVEGA MESTA: FEBRUAR 2011

Nebesa Novega mesta - februar 2011:

1. Tina Zorko, gimnazijka: ker je v kategorji Slovencev zmagala na prevajalskem tekmovanju mladih prevajalcev Juvenes Translatores. Dobro je, če Slovenec zna veliko tujih jezikov in še bolje je, če zna tujščino v domač jezik, morda nekoč kar v dolenjščino, prevesti na lep način.
2. Igor Primc ter Rosana Hribar in Gregor Luštek: ker so prejeli nagrade (Bloudkova ter Gibanica), ki kažejo, da so segli s svojim delom tudi precej preko meja svojega izvora.
3. župan Muhič: ker je po dolgih letih čakanja in stiskanja živčno načetih meščanov ob stran zaradi mimodrvečih avtomobilov končno pričel z gradnjo pločnika na odseku Smrečnikove ulice od Šmihela do blokovskega naselja; pa tudi ker je poskrbel za odprtje še enega vrtca v Novem mestu, tokrat kar v mestnem jedru, imenuje pa se Palčica.
4. Silvo Mesojedec in Dušica Balažek: ker kljub številnim nasprotnikom, ki jih imata, vsak seveda svoje, ki so očitno različni eni od drugih, vztrajata vsak na svojem koncu polemike in vsak z nekaj soli v svojih argumentih. Resnica in pravica se bosta nekoč očitno spet našli kar nekje na sredi. V mediokriteti.

Pekel Novega mesta - februar 2011:

1. streljanje Romov: ker je še enkrat več predočeno, da nasilje rojeva nasilje, ter da po orožarskem arzenalu in strelski kulturi nismo še povsem ločeni od divjega zahoda.
2. župan Alojzij Muhič in 30 občinskih svetnikov: ker se ne morejo dogovoriti, kje bo nova športna dvorana. Prvi pravi, da bo v Češči vasi (velodrom), drugi pa so sprejeli sklep, da bo v Portovalu. Bosta dve? Obstajajo tudi tretji in četrti, ki silijo na svoj konec, a teh niti ne bi omenjal, da podoba zmede ne bo še večja. Morda pa je na koncu koncev sploh nikjer ne bo. Vsaj v naslednjih nekaj letih ne.
3. Primož Novljan: ker objekt nekdanjega, če je izraz "nekdanji" sploh še na mestu, priljubljenega Hotela Kandija oziroma Vindišarja, katerega lastnik on je, še kar razpada. Praktično kos za kosom. Za objekt je že prepozno, zdaj velja paziti vsaj na to, da ne bo prepozno tudi za kakega mimoidočega, kar bi moglo lastnika pahniti nekam, kjer so zidovi precej debelejši in močnejši od hotelskih.

februarske mestne jagode izbral Tomaž Levičar

Ni komentarjev: