sobota, 29. januar 2011

MESTNI MADEŽI: NEOSVETLJENO POKOPALIŠČE

Po svetu imajo sicer različne režime dostopanja do pokopališč. Marsikje so zvečer oziroma ponoči kar zaprta. Pri nas ne. Na pokopališče gre človek lahko tudi sredi noči. Če ga ni strah. In če ima seveda dobre oči. Slednje vsekakor rabi ob obisku ločenskega pokopališča, ki pač ni osvetljeno. Nekaj svetlobe se po robu pokopališča zlije le od cestnih svetilk ob Seidlovi cesti. Globje, ko gremo po prostoru pokopališča, manj svetlobe je na voljo. Razen seveda 1. novembra, ko sveče bogato osvetlijo območje.




Tomaž Levičar

(Fotografije: 29. januar 2011)

3 komentarji:

Urška Sem pravi ...

Menim, da je pokopališče mesto spokoja in kaj več kot medla svetloba (v nočnem času) tja ne sodi. Še lažje sprejmem neosvetljena pokopališča, če imam pred očmi svetlobno onesnaženje in dejstvo, da je večji del uličnih svetilk v Nm še vedno "neustreznih" (neusmerjen snop svetlobe). Moje mnenje...

B5 pravi ...

Ne, bolje je mračno pokapolišče, čeprav ločensko pokopališče sploh ni mračno, saj je razsvetljava blizu.
B5

Urška Sem pravi ...

Jaz pa danes vzamem svoje besede (o nepotrebnem osvetljevanju pokopališč) nazaj.

Zadnjič smo o tem govorili, ko smo bili zbrani za mizo: 3 generacije, pisana druščina, različna mnenja... A konkretni "primeri", kjer bi bilo najbrž marsikaj drugače, če bi bila pokopališča primerno osvetljena... Tako da, če bomo na referendumu :-) :-) :-) odločali tudi o tej temi, pridem za podporo.