ponedeljek, 09. avgust 2010

NOVO MESTO V MUHIČEVIH LETIH - OD 2006 DO 2010

O nekaterih spremembah, ki so se zgodile v Novem mestu med letoma 2006 in 2010, torej v času župana Lojzeta Muhiča, toda sploh ne nujno zaradi njega.


Pretekla, minula, poslednja, zadnja ali morda celo prva štiri leta županovanja Lojzeta Muhiča gredo h koncu. Dogodek mandata? Ga ni. V Novem mestu se v zadnjih štirih letih ni zgodilo nič bistveno pomembnega. Nove volitve bodo 10. oktobra. Če zmaga v prvem krogu, bo to tudi nekako prvi dan njegovega drugega mandata. Upajmo, da bo ta mandat, če že bo spet njegov, mogočno boljši.

Ni še čas, da bi kopali po Muhičevih predvolilnih obljubah volivcem ter jih primerjali z odigranim, lahko pa bežno pogledamo vsaj, kaj malce očitnejšega se je v preteklih štirih letih v Novem mestu sploh spremenilo.UPRAVNA ENOTA OB NOVEM TRGU
Komaj je Muhič dobro obul županske škornje, že se je začelo rezanje vrvic. 18. decembra 2006 je nove poslovne prostore odprla Upravna enota Novo mesto, ki jo vodi očitno tamkaj večni Jože Preskar. Stavba, nekdanja porodnišnica, ima svoje mesto pod srednjeveškim obzidjem in pod sedaj že škofijsko cerkvijo ter nad reko Krko. Tu bi mnogi raje videli muzej, a je reč postala center državnih uradnikov, ker država za kulturo denarja dala pač ni.


ROTOVŽ
Tudi župan je dobil nove prostore – v rotovžu. Tja se je preselil 2. aprila 2007.


KALIA V BUČNI VASI
Aprila 2007 je ob krožišču v Bučni vasi vrata odprl vrtnarski center Kalia. Imajo vse, kar ljubiteljsko vrtnarsko srce poželi.


TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER
V letu 2007 je občina ustanovila Zavod za turizem, septembra 2007 pa je ta odprl informacijsko točko ob rotovžu.

RAGOVSKI MOST - POLOVICA
Pretekli mandat je bila prenovljena ena polovica, v tem mandatu pa druga polovica Ragovskega mosta. Odprt je bil jeseni 2007.


KANDIJSKA CESTA - DEL
Župan je sicer prespal začetek prenove Kandijske ceste jeseni 2007, je pa ta bil prava budnica za sicer zaspane Novomeščane, posebej za pisatelja Šinigoja - ta je v času župana Muhiča, ne ve pa se še, če prav zato, uspel zamenjati streho na hiši, okna in vrata prav tamkaj, ter v hodniku taiste hiše tudi tri keramične ploščice. Ne le pisatelj, pod katerega oknom so se iznenada valile kolone hrupne pločevine, pač pa so zategadelj meščani nasploh živčno skakali visoko v zrak. So pač morali v svojih velikih in hitrih avtomobilih počasi drseti po obvoznih cestah, ob katerih so se budili tudi dotlej umirjeni stanovalci. No, reč se je na koncu spodobno in hitreje od predvidevanj razpletla, večji kos Kandijske ceste pa je še kar razdrapan kot kak vaški kolovoz.


SEIDLOVA PLOŠČAD NA SEIDLOVI CESTI
Konec leta 2007 so se začeli v nove stanovanjske objekte nasproti Plave lagune ob Seidlovi cesti vseljevati prvi stanovalci. Trgovino z osnovnimi življenjskimi potrebščinami imajo v pritličju.


ULICA PINA IN PIE MLAKAR
Podjetje Raiffeisen Leasing je zgradilo novo ulico, ki je dobila ime po slavnih novomeških baletnikih. Odprtje je bilo konec novembra 2007.


LJUBLJANSKA CESTA – DEL
Odprta je bila tudi rekonstruirana Ljubljanska cesta od avtoceste do trgovine Tuš-Maja v Bučni vasi. Ob tem niso uredili le pločnika, pač pa tudi kolesarsko stezo. Kdaj bo izveden odsek do krožišča, pa lahko le ugibamo.


BENCINSKA ČRPALKA TUŠ NA MIRNOPEŠKI CESTI
Prav na začetku leta 2008 je bila odprta nova bencinska črpalka na Mirnopeški cesti v Novem mestu. Novomeški šoferji so bili še bolj srečni.


SIMULAKER NA VRHOVČEVI ULICI
Ker so se rodili na 29. februar leta 2008, bodo rojstne dneve slavili bolj na redko. Vsekakor pa je ta mlada galerija - Simulaker, za katero je bil prenovljen eden od dolga leta zapuščenih objektov, pomembna pridobitev za kulturni utrip mesta.


USMERJEVALNI SISTEM
Nekako od aprila 2008 se je začel v Novem mestu vzpostavljati nov sistem z usmerjevalnimi tablicami oziroma lamelami.


SITULA NA GLAVNEM TRGU
Če Novo mesto že ne more do univerze, je pa 25. aprila 2008 dobilo vsaj svoj mladinski hotel, ki je poimenovan Situla in ima tudi temu primerno podobo. Reč sodi v še eno v vrsti uspešnih prenov zapuščenih hiš v starem mestnem jedru. Privablja turiste in meščane in dodatno poživlja Glavni trg.KRIŽATIJA IN ARHEOLOGIJA SREDI MESTA
Ne zgodi se pogosto, da predsednik države obišče Novo mesto. Junija 2008 je prišel, da je slovesno odprl stalno arheološko razstavo Dolenjskega muzeja v prenovljeni stavbi križatije, ki je del muzejskega kompleksa.


STANOVANJSKI BLOKI V PODBREZNIKU
Temeljni kamen za prve nove stanovanjske bloke v bodočem naselju Podbreznik so položili že leta 2006, zgradili so jih sredi leta 2008, letos pa se tamkajšnji stanovalci že pritožujejo nad neurejenim okoljem.


SAMOSTAN V ŠMIHELU
Zavod Friderika Ireneja Barage ima prostore v Šmihelu. Obnovljeni so bili odprti oziroma blagoslovljeni julija 2008. Cerkev ima namen sčasoma obnoviti celoten kompleks v Šmihelu, kar je zagotovo dobro za vero, ni pa slabo niti za podobo mesta.


TABLET SREDI KROŽIŠČA NA ANDRIJANIČEVI CESTI
Da se umetnost v Novem mestu včasih znajde na cesti, je jasno. Najboljši dokaz tega je tablet v krožišču na severni obvoznici oziroma po novem Andrijaničevi cesti, ki so ga tja postavili oktobra 2008. Obetali so nam sicer umetniške intervencije tudi na drugih podobnih prometnih točkah, a je reč ostala kar pri tem tabletku. Morda je uspavalni.ŠMARJEŠKA CESTA - DEL
Oktobra 2008 in nato še v reprizi junija 2009 so mestni velikaši prerezali trakove ob zaključku del na rekonstrukciji dela Šmarješke ceste. Zgrajeni so bili tudi pločniki. Za kolesarje sicer nič novega. Bolj prav bi pločniki prišli nekoč, ko je bil promet tu bistveno bolj gost in nevaren, kot je po izgradnji novega priključka na avtocesti, pa vendar je pločnik tudi danes dobrodošel za večjo varnost in udobje pešcev.


VRTEC CICIBAN NA RAGOVSKI ULICI
Tudi na najmlajše se v preteklih štirih letih ni pozabilo. Že oktobra 2008 je bil slovesno odprt prenovljen vrtec Ciciban na Ragovski ulici. A to v zvezi z vrtci še ni bilo vse …

HOTEL KRONA NA GLAVNEM TRGU
O novih turističnih kapacitetah na Glavnem trgu, še bolj pa o oknih in vratih in kulturni dediščini se je konec leta 2008 pisalo na dolgo in široko v časopisu Park izpod peresa pronicljivega kolumnista Skrenderovića. Morda tudi zato, še bolj verjetno pa zaradi ne prav bleščečega turističnega utripa v mestu, je bila bolj kratka doba delovanja tega hotela, imenovanega Hotel Krona, v katerega so prvi gostje vkorakali oktobra 2008. Zaenkrat zadnji pa ne kaj dosti kasneje. Morda pa zlati časi Hotela Krona še pridejo.


LOKALPATRIOT NA GLAVNEM TRGU
LokalPatriot je oktobra 2008 zapustil klet razpadajoče stavbe na Novem trgu 6, dober mesec kasneje pa odprl nove klubske prostore pod kavarno na Glavnem trgu. Kot pritiče študentskemu podnajemniku, se bo najbrž že kmalu znašel kje drugje …


STANOVANJSKI BLOK NA RAGOVSKI ULICI
V letu 2009 so se že pričeli vseljevati srečni stanovalci v nov stanovanjski blok nad reko Krko na Ragovski ulici. Bližina Ragovega loga, pogled na Krko in staro mestno jedro, bližina vrtca in trgovine, vse to in še kaj pomeni ugodne bivalne pogoje. Za mesto pa je še dodatno pomembno, da je z novogradnjo odstranjen eden od bolj zanemarjenih objektov v mestu.JYSK V LOČNI
Kdor opremlja dom, lahko od srede leta 2009 v Novem mestu izbira tudi med artikli trgovca Jysk.


KANDIJSKI MOST - PLOČNIKI
Avgusta 2009 so zaključili nekaj mesečno prenovo pločnikov na Kandijskem mostu.


VRTEC OSTRŽEK NA ULICI DANILA BUČARJA
Temeljito prenovljen vrtec Ostržek na Ulici Danila Bučarja je bil slavnostno odprt oktobra 2009.


URBANJE NA MERVARJEVEM HRIBU PRI ŠKRJANČAH
Šolarček, ki želi do osnovne šole hoditi skoraj dva kilometra po cesti brez pločnika, ki ne želi v bližini imeti igrišča in ki bi rad do sladoleda v najbližji trgovini hodil krepak kilometer, naj dvigne roko! Tak je zrel, da mu starši kupijo hišo v tem Urbanju, četudi gre resnici na ljubo bolj za ruralje. Ker od zgrajenih nekaj objektov po skoraj letu dni samevajo še kar prav vsi, očitno ni ne takega šolarja, pa tudi staršev, ki bi kupili sicer prikupno hiško sredi plevela, ni. No, prve hiše v Urbanju čakajo na vas od oktobra 2009.
BMW MAKOMA V BRŠLJINU
Oktobra 2009 je bil odprt prenovljen avto salon BMW podjetja Makoma v Bršljinu. Mora biti lepo odpeljati dober BMW iz Bršljina …


LOČENSKI MOST
V oktobru 2009 je bil prenovljen zgornji ustroj cestišča na Ločenskem most. Delno preplastitev je financirala država.


VRTEC JANA POD TRŠKO GORO
Sredi novembra 2009 je bil odprt vrtec Jana na ulici Pod Trško goro. Reč s koncesijo so si tudi pripravili, prihodnost otrok in ostalih zatorej ne bi smela biti oblačna.


STANOVANJSKI BLOKI V MRZLI DOLINI
V preteklih letih je bilo zgrajenih tudi kar nekaj toplih stanovanj v Mrzli dolini, prav nasproti osnovne šole. Niso pa še vsa prodana.


PODJETNIŠKI INKUBATOR V PODBREZNIKU
Človek ne more verjeti, da je možno skoraj sredi naravnega okolja, sredi gozda narediti tako butast, priskuten, agresiven, z betonom zalit urbanizem oziroma arhitekturo, kakor ga kaže zgrajeno območje okoli januarja 2010 odprtega Podjetniškega inkubatorja v Podbrezniku, zgrajen v sodelovanju z novomeško občino. Morda se tu rodi kak bolj moder podjetnik.


PRISTAN NA PUGLJEVI ULICI
Reč je majhna, pa vendar je ena izmed pridobitev mesta v mandatu župana Muhiča. Slavnostno odprtje te splavarske pridobitve se je zgodilo v času Tedna cvička, v maju 2010.HUMANITARNI CENTER NA DRSKI
Po raznih prekucijah s sosedi in podobnimi faktorji je Novo mesto praktično le prišlo do humanitarnega centra, katerega ureditev je sofinancirala novomeška občina.

IGRIŠČE NA JEDINŠČICI
Hiše so na Jedinščici v večjem številu rasle že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Mladeniči in mladenke onega časa so sedaj že ponosni starši nove generacije, ki so ji letos pred poletjem vendarle uspeli urediti igrišče skupaj z novimi hišami na ulici novomeških baletnikov Mlakarjev. Pod nogometnim igriščem je tudi nekaj otroških igral. Okolico bodo najbrž uredili kmalu.


GOSTIŠČE NA GLAVNEM TRGU
Junija letos je bil odprt povsem prenovljen objekt Gostišče na trgu. Tu imajo prostor čudovit atrij, slaščičarna, restavracija in celo pokrita tržnica. Pa še kaj se najde. Pomembna pridobitev za mesto, četudi bi lahko malce obnovili tudi svojo slaščičarsko ponudbo.


AVTOCESTA
Četudi so na poti stali Trebanjci, je gradnja avtoceste med Novim mestom in Ljubljano le prišla h koncu letošnjega junija. Udobje in varnost sta se zato na poti do prestolnice nekaj povečala. Zadovoljni so tudi turisti. In seveda mali in veliki gospodarstveniki.


NEKDANJA POVHOVA TOVARNA NA ROZMANOVI CESTI
Kako je znotraj še ni znano, od zunaj pa je objekt na križišču Seidlove in Rozmanove, kjer so gostovali že tovarnarji, trgovci in birokrati, prav pred kratkim zasijal v novih barvah.


KRIŽIŠČE BROD
Ne prav dolgo nazaj so se zaključila dela na rekonstrukciji križišča na Topliški cesti. Sedaj že delujejo semaforji.


BENCINSKA ČRPALKA NA MIRNOPEŠKI CESTI
Posebej sofisticirana bencinska črpalka v tem času odpira svoje pipe na Mirnopeški ulici. Vidnih zaposlenih ni. Le pipa, denar, vaš avto in kamere nad vami.


KRKA V LOČNI
Kot je neumorno gradila pretekle županske mandate, tovarna Krka tudi v mandatu župana Muhiča ni upešala. Še kar gradi svoje prostore dalje in s tem najbrž krepi tudi zaposlitveno moč Novega mesta.


PESKOVNIK NA TRDINOVI ULICI
Da, zdi se komaj verjetno, a konec letošnjega julija je po štirih letih zavzetega dela občini uspelo z mivko napolniti tudi peskovnik na igrišču na Trdinovi cesti. Takisto na igrišču pod Regrčo vasjo. Še kaj za prekritje morajo najti, pa bo reč popolna. Kdaj pride na igrišče nov vrtiljak, pa še ni znano.


Potem pa so tu še reči, ki so v teku. Vsaj za tiste izmed njih, ki jih ne gradi občina, lahko rečemo, da bodo najverjetneje v spodobnem roku tudi končane.

SERVISNI OBJEKT ZA TENIS V PORTOVALU
Občinarji ne znajo in ne znajo dokončati tega objekta. Gradijo ga že od jeseni 2007.


ŠMIHELSKA CESTA - DEL
Spomladi 2009 se je začela gradnja novega odseka Šmihelske ceste (Ljubenske ceste?) v podaljšku Šmihelskega mosta. Ko bo ta par sto metrski cestni odsek odprt, to prej ali slej kljub počasni gradnji bo, bo prometa močno razbremenjen bolnišnični kompleks.
VIŠJA STROKOVNA ŠOLA V ŠMIHELU
Država ob šolskem centru Novo mesto gradi nove prostore Višje strokovne šole.


VRTNARIJA NA SMREČNIKOVI ULICI
Vrtnarski navdušenci bodo zadovoljni, ker osrednja novomeška vrtnarija dobiva nove, večje, višje, sodobnejše prostore.


TRGOVSKI CENTER QLANDIA
Za novomeške in še kakšne pojme je ogromen. Cirka 400 metrov krat 80 metrov v tlorisu. Je še v gradnji. A ni več daleč čas, ko bodo vanj drli tropi sodobnih potrošnikov, željnih novega, svežega, modnega, drugačnega,… Če se človek že česa drugega ne želi vprašati ob tej gradnji, ki se je pričela konec leta 2009, pa se vsekakor vpraša, kako jim uspe sredi Slovenije skovati tako butasto ime, kot je Qlandia.
HARVEY NORMAN V BUČNI VASI
V bistvu nekje bogu za hrbtom je nekdo nekoč začel graditi veliko stavbo. Ustavilo se mu je. Na srečo pa se je v teh letih le našel investitor, ki je bil odločen in sposoben objekt preurediti in dokončati. Začel je spomladi končal bo jeseni. Kmalu bo torej ob Ljubljanski cesti zatorej odprta nova trgovina – Harvey Norman. Tudi prav.


CERKEV V ŠMIHELU
Da, v Muhičevem mandatu ni pozabljena niti vera. V obnovi je šmihelska cerkev.


ANTON PODBEVŠEK TEATER NA PREŠERNOVEM TRGU
Sprva so novi novomeški oblastniki do kulture in gledališčnikov kazali ostre zobe. In so si jih kmalu polomili. A vrata gledališča APT jim je vendarle uspelo zapreti. Tokrat z dobrim razlogom. Na začetku poletja 2010 se je namreč začela prenova gledališkega objekta, za katero so uspeli pridobiti milijonska sredstva. Vrata bodo menda spet odprta leta 2011.PLOČNIK BELOKRANJSKA CESTA
Če bomo končno lahko prišli po pločniku od središča mesta do Jedinščice v tem trenutku še ni znano. Je pa znano, da se na to čaka že par deset let, kakor je znano tudi, da je reč na nekem odseku v gradnji. Počakajmo, do konca mandata je vendarle še dva meseca..RESTAVRACIJA NA BREGU
Četudi nima neposredne veze z občino in županom, je kandidat za župana Muhič leta 2006 obljubil ponovno odprtje nekoč slavne restavracije na novomeškem Bregu. Do danes ta sicer še ni odprta, so pa lastniki začeli objekt vsaj prenavljati. In najbrž ni daleč dan, ko bo tu spet kaj več življenja.Tomaž Levičar

Fotografije: Novo mesto, 8., 9., 10., 11. avgust 2010

4 komentarji:

Unknown pravi ...

Lej, Tomaz, mislim, da nisi povsem objektiven! V Novem mestu ni vse tako slabo, kakor ti prikazujes, spreminja se na boljse, ti noces videt vsega, jaz recimo sem na hisi streho zamenjal, pa sploh nisi tega uposteval pri dosezkih nasega preljubega obcinskega vodstva!

Tomaž Levičar pravi ...

Glej, Damijan, mislim, da je na seznamu več zadev, kot jih pozna občinsko vodstvo, drži pa, da sem izpustil pomembne dosežke občanov in se nenazadnje niti nisem hvalil, da sem doma prenovil sekret.

Tomaž Levičar pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
peter pravi ...

Odličen prispevek Tomaž!