nedelja, 4. maj 2008

KOZINA IN ZIDANICA

O 100-letnici rojstva Marjana Kozine skozi glasbeno-vinogradniško-etični aspekt.

Skoraj neverjetno se zdi. Neverjetno se zdi, ker se zdi, da na tem koncu vino in posebej cviček ter vse kar je s tem povezano izdatno častimo, in neverjetno se zdi, ker se zdi, da je bila obeležitev 100-letnice rojstva skladatelja Marjana Kozine iskreno dejanje someščanov. Pa vendar se lahko prav v takem okolju zgodi, da meščanska zidanica na lepo osnočenem in sila razglednem pobočju Trške gore, v kateri je Marjan Kozina ustvaril tudi svoja velika dela, propada kakor noben drug objekt tamkaj.
Mesto sedi križem rok, država ravno tako, čeprav bi dokaj zlahka objekt obnovili kot zidanico ali pa dodali še muzejsko zbirko ali pa iz tega naredili vsaj kotiček za popotujoče glasbene umetnike vsega sveta, ki bi tu lahko, kakor Kozina, ustvarjali ali pa vsaj iskali navdih. Da je pa tale zidanica lahko naravnost enkratno ustvarjalno okolje, pa sploh ne dvomim.
Vsaka visokodoneča beseda izrečena na pompoznih obeležitvah ob Kozinovi stoletnici, je bila ob takem stanju oziroma taki usodi njegove hiše seveda povsem odveč.



Park o Kozini
RTV Slo o Kozini
RTV Slo o Kozini
Lokalno.si o Kozini
Wikipedia o Kozini


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

(Fotografije: Kozinova zidanica na Trški gori, 2. maj 2008)

1 komentar:

Unknown pravi ...

Spoštovani,
Rok in Marko Cvelbar kot lastnika zidanice v kateri je ustvarjal Marjan Kozina, sporočava da smo v preteklem letu skupaj s sodelavci vložoli ogromno truda v pripravo projektne dukumentacije za obnovo zidanice in ponovno obuditev življenja v njej. V osrednjem delu zidanice je predviden muzejski del v spomin Marjanu Kozini in slovenskemu skladateljstvu nasploh.
V kleti bo moč poskusiti dobrote naše kmetije in si v apartmaju poiskati navdih.
Vse skupaj naj bi zaživelo v poletnih mesecih leta 2010.