nedelja, 18. maj 2008

ZGLEDNA MESTA: PIRAN

Pasji dreki so velika nadloga, posebej če se znajdejo na pločnikih, igriščih, ob kulturnih spomenikih … Izredno neprijetno je, pohoditi ga.

V Novem mestu so se tega problema pred leti poskusili lotiti s pasjim smetnjakom. Eden je stal v kandijskem križišču. A v njem se je znašlo marsikaj, le pasjega dreka ni bilo. To niti ni povsem nepričakovano, kajti v celem mestu je bil le eden, ki pa se nenazadnje niti ni tako značilno razlikoval od ostalih, povrhu pa ljudje smet vržejo v najbližji smetnjak, ne pa v tistega, ki ga predvidi občinski uradnik.
Bistveno bolj kot smetnjaki za pasje iztrebke pridejo prav pvc vrečke. Zdi se, da je pasja kultura sicer v zadnjih letih napredovala, a vrečke za pobiranje iztrebkov štirinožnih prijateljev so vseeno dobrodošle, saj se zgodi, da se kdaj v naglici vrečko pozabi vzeti na sprehod, še raje pa se prijatelj na štirih nogah podela enkrat več, kot ima njegov dvonožnih prijatelj vrečk v žepu.


V Piranu so se problema lotili na pravem koncu. Namestili so stojala z vrečkami za pobiranje iztrebkov. Enostavno, poceni in dovolj učinkovito.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

(Fotografije: Piran, 17. maj 2008)

2 komentarja:

Urška Sem pravi ...

Ja, full vzpodbudno (tole v Piranu), ampak v Nm zadnja leta opažam ogromno vandalizma, žal ;( Nobena noviteta se ne obdrži prav dolgo...
Pohabljeni, izruvani smetnjaki. Klopice - še najmanj, če so samo izrezljane, popisane in umazane od blatnih čevljev.
Zelena Krka prepolna Tuševih nakupovalnih vozičkov.
Nebroj plastenk in PVC lončkov za vsakim vogalom. In črepinj, ker steklenice se za razliko od plastenk lažje pospravijo ;) jih pač razbiješ ;(
Pa ne, da Mesto nič ne naredi za red in čistočo. Hvala "fantom", ki pridejo vsako jutro na teren s samokolnico, metlo in lopato. A se njihov trud ne pozna prav dolgo časa, kakšno uro ali dve.
Raje se ne spominjam nesrečnih cvetličnih korit na Kandijskem mostu.
Dogajanje v Mestu me zares žalosti. Morda jim delam krivico, a zdi se mi, da so za veliko omenjene škode odgovorni srednješolci. Kdo je v končni fazi "kriv"? Šolski sistem, starši, družba kot celota? Hmmmm?!? A bo res treba montirati kamere na vsakem vogalu??? Ljudje nismo radi "nadzorovani", a se bojim, da nam drugega niti ne bo preostalo...

Unknown pravi ...

Po moje namesto kontrola boljsa preventiva - ve se, da srednjesolci zurajo na klopicah, dva ali tri redarje na kolo, da se obcasno zapeljejo, pa bo komunala s ciscenjem mimgrede prsparala za njihovo nadurno placo!