torek, 24. junij 2008

KATERA BO DIREKTORICA KNJIŽNICE?

O zatišju ob izbiri direktorice novomeške knjižnice.

Kar nekoliko presenetljivo je, kako v zatišju, stran od pozornih, ostrih oči in uma novomeških medijev tokrat poteka izbor direktorice Knjižnice Mirana Jarca. Posebej je to čudno, če se ozremo slabo leto nazaj, ko je bilo taisto dogajanje bistveno bolj vzburljivo. Pa gre v resnici tokrat za prav enak izziv oziroma problem in za vprašanje vodenja pomembne novomeške kulturne inštitucije, katere poslanstvo bo postalo v mestu, ki se želi v bodoče bolj jasno izraziti kot mesto izobraževanja oziroma univerze, še bolj pomembno. Mnogo znanja je pač že oziroma še v knjigahm tudi v tistih, ki so, bi morale biti ali pa bodo v novomeški knjižnici.

Kar me izdatno preseneča je, da med javnimi objavami na občinski spletni strani, Knjižnica Mirana Jarca je pač občinski javni zavod, ni najti objave razpisa prostega delovnega mesta direktorja oziroma direktorice knjižnice, pa čeprav je tamkaj najti marsikatero za razvoj občine bistveno manj pomembno reč in z bistveno manjšim vplivom na občinski proračun. Razpis za to delovno mesto je bil bojda objavljen le v Uradnem listu, ki pa ga najbrž bere le redko kdo. Jaz ga denimo komaj kdaj prelistam. Niti na spletni strani knjižnice objave razpisa ne najdem. Le koliko dobrih direktorjev ali delavcev bi našla Krka, če bi razpise objavljala v Uradnem listu namesto v branih slovenskih časnikih?

Odziv na razpis, ki se je že zaključil, je zato pričakovan. Po meni dostopnih informacijah sta se prijavili le dve osebi, namreč aktualna direktorica knjižnice, ki jo bo najbrž treba prepoznati kot favoritko v strokovnem oziru, druga pa prihaja iz občinskih vrst, ki pa bo morebiti razvoju knjižnice ponudila več na poslovnem in morebiti organizacijskem delu glede na to, da je njena strokovnost bolj povezana s to platjo dela. Kakor koli, boj, katerega prvo in tokrat morebiti že kar odločilno bitko bo odigral svet zavoda knjižnice, bo še zanimiv.

Glejte tudi: Komunalna direktorica knjižnice


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: