sreda, 25. junij 2008

STARE ODŽAGALI IN NAMESTILI MLADE

O imbecilnem žaganju zdravih starih dreves in nadomeščanju z mladimi.

Pred meseci sem pred Novo Ljubljansko banko na Seidlovi cesti presenečen opazil, da so požagali desetletje ali dve staro, a povsem zdravo drevje, ki je rastlo ob stavbi. Najbrž se jim je zdelo, da preveč sili v stavbo. Ali kaj podobnega. A ni ostalo le pri tem, da so drevje požagali. Nemudoma so nasadili povsem novo, seveda mlado drevje, resda je bilo to druge vrste, prej so bile lipe, če se ne motim, zdaj pa so gabri. Je pa to mladje, ki so ga nasadili v nekem čudnem redu, še tako šibko, da rabi oporo para palic. Dejanja ne morem opredeliti drugače kot brezumno in brez opravičila.
Pa ti novomeški bančniki v svoji bebavosti sploh niso več osamljeni. Še ena finančna inštitucija se jim je pridružila v tej zgodbi – novomeški Davčni urad.


Ob zgradbi Davčnega urada na Kandijski cesti so tudi že leta in leta rastla drevesa. Prav prijetno košata so že bila zadnja leta. Vendar so se našli vrli novomeški vrtnarji in drevje tik ob tleh odžagali. Niso jih odžagali, ker bi se drevesa morala umakniti kaki novi ali širši cesti ali pa novi stavbi ali ker bi nekdo rabil kurivo, ampak so padla očitno zato, ker so se namesto starih odločili nasaditi nova, povsem mlada drevesa. Tu je primer le še bolj neumen, kot je tisti ob Novi Ljubljanski banki, saj so, kolikor se jaz spoznam na drevje, nasadili mlado drevje prav iste vrste, kot je bilo prejšnje drevje. Skratka, neumnost, da jo z lučjo iščeš. In je najbrž ne najdeš daleč naokoli.


Najbolje, da si ti finančni brihtneži z denarjem, ki jim ga puščamo od bančnih provizij in davkov naredijo bonsai – da bodo imeli ob svojih pisarnah staro in vedno majhno. Japonci pač ne znajo le z denarjem bolje kot naši finančniki, ampak so nekaj bolj izbrani tudi pri odnosu do rastlin, drevesom pač pustijo vsaj to, da se varno in spodobno postarajo.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

(Fotografije: Drevje ob NLB (Seidlova cesta) in ob Davčnem uradu (Kandijska cesta), 25. junij 2008)

Ni komentarjev: