sobota, 3. januar 2009

ZGLEDNA MESTA: PRAGA (1.)

Praga je, če jaz prav razumem reč, razdeljena na več okrajev, najpogosteje se govori o zgodovinskih desetih okrajih (městska část), jih je pa kajpada še več – recimo Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, ... Ti okraji pa so nadalje razdeljeni na četrti (pražska čtvrt). Tako naj bi Praha 1 menda zabsegala območja Holečivice, Hradčany, Josefov, Mala Strana, Nove Mesto, Stare Mesto in Vinohrady. Skratka to so kot nekake krajevne skupnosti pri nas.

A v Pragi se prav dobro ve, kje se trenutno nahajate. Ne le da je na hišnih in uličnih tablicah pojasnjeno, na kateri ulici človek stoji, ampak se ve tudi, v kateri četrti je. Tako nekako, kot bi v Novem mestu recimo na hišni tablici pod navedbo ulice Šegova ulica pisalo še Drska, ker je slednje pač ime krajevne skupnosti, kjer se ta ulica nahaja. Pri nas zaenkrat še ni tako.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

(Fotografije: Praga, 1. januar 2009)

1 komentar:

Jaka pravi ...

Res je, v Pragi je to precej dobro urejeno, kot še marsikaj drugega (po mojem mnenju eden boljših sistemov javnih prevoznih sredstev). Koristno predvsem za turiste, saj vedno veš kje si.. Se je pa potrebno navadit, na začetku je bilo pri meni kar nekaj težav:)