torek, 6. januar 2009

ZLATE RIBICE V LEDU IN ČLOVEŠKA BREZBRIŽNOST

O nehumani humani zadevi v odnosu do zlatih ribic.

Videli smo že marsikatero človeško krutost do živali. Najbolj občutljivi in celo solidarni znamo biti do psov, mačk in podobnih hišnih ljubljencev, tudi do živali daleč na drugem koncu sveta. Krutosti res ne manjka. Domišljija normalnega človeka enostavno ne zmore tega koraka, da bi si narisala prizore, ki jih dejanski svet ekonomske pogoltnosti, a tudi enostavnega boja za preživetje zmore. A primere krutosti na živalih beležimo tudi v Novem mestu in to tudi v aktualnem času.


Primer, ki ga sam morda niti ne bi opazil, če me nanj ne bi opozorila soseda, je z bazena pri gradu Grm. V nič kaj prida globok bazen je očitno pred časom nekdo vrgel več zlatih ribic. Morda je bil ta prostor zanje v poletnih mesecih prijetno bivališče, a v mrzli zimi se je vse spremenilo. Voda v bazenu je pričela ledeneti. Soseda je nekaj dni led še uspela razbijati, kar morda niti ni najboljša ideja, da bi tem sicer sila žilavim ribam omogočila vsaj dostop do zraka, zdaj pa je led vendarle že tako debel, da tudi to ni več mogoče z navadnimi orodji. Celo smisel je izginil, saj so zlate ribice, vsaj nekatere, vkovane v led. Morda kje spodaj kakšna celo še živi. Kdo bi to vedel. Vkovane so v led iz enostavnega razloga, ker neki brezbrižnež, ki jih je tu naselil, ni zmogel še toliko napora, da bi jim pozimi našel drugo bivališče.


Kdor pozna še kak tak primer naj skuša pravočasno sebi in živalim pomagati z Društvom za zaščito živali Novo mesto.

O zlatih ribicah in skrbi zanje v zimskem času:
http://en.wikipedia.org/wiki/Goldfish
http://www.tujerodne-vrste.info/informativni-listi/INF9-zlata-ribica.pdf
http://www.cbgarden.org/blog/index.php/tag/gold-fish-in-winter/ http://www.fishpondinfo.com/winter.htm
http://watergarden.com/koi-goldfish/Winter-Fish-Care.htm

P.S.: Kot sem naknadno izvedel od strokovnjakov, in kakor nenazadnje sledi tudi iz zapisov na zgornjih linkih, zlate ribice lahko preživijo tudi pod ledom, le voda ne sme povsem zmrzniti (če je ribnik globok 80 cm ali več, to ni problem). Možno pa kupiti tudi pripomočki (neke vrste stiroporni plovec), ki poskrbi, da na določenem delu voda ne zmrzne in je izmenjava kisika možna. V vsakem primeru pa je v tako mejnih primerih, kakršen je ta plitki grmski bazen, za ribe bolje pokrbeti na druge načine.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com
skype: tomazlevicar

(Fotografije: grad Grm - bazen, 6. januar 2009)

3 komentarji:

Urška Sem pravi ...

Led smo te mrzli dni razbijali tudi mi, a nizke temperature delajo svoje...
Zlate ribice so v grajskem ribniku odkar pomnim, gotovo ne gre za naselitev v lanski jeseni '08 (pa tudi to bolje kot vodo z" vsebino" WC in potegnit vodo ;-(). Zlate ribice so za moje pojme precej invazivna bitja in se kar pridno razmnožujejo. Saj me je malo sram priznat, a nekaj ribis smo mi iz tistega ribnika celo odnesli. Zakaj? Ker je bilo več neuspeli poskusov s kupljenimi ribicami, ki so praviloma v osnovi bolne, ker ji imajo trgovci v vodi "obogateni" z antibiotiki in vsem mogočim sranjem "zavirte v vato" in niso zmožne preživeti še enega sttresa ;-(
Problem ribic pri gradu Grm je po moje, poleg nizki temperatur, predvsem "umazanija" v ribniku. Odpadlo listje ne le zavzema prostor, ampak tudi razpada, pri tem odvzema kisik... Kar namočite roko v tisto brozgo in jo povohajte ;-(
Led smo te mrzli dni razbijali tudi mi, a nizke temperature delajo svoje...
Zlate ribice so v grajskem ribniku odkar pomnim, gotovo ne gre za naselitev v lanski jeseni '08 (pa tudi to bolje kot vodo z "vsebino" v WC in potegnit vodo ;-( kakor sem že slišala). Zlate ribice so za moje pojme precej invazivna bitja in se kar pridno/uspešno razmnožujejo. Saj me je malo sram priznat, a nekaj ribic smo mi iz tistega ribnika celo odnesli. Zakaj? Ker je bilo pred tem več neuspeli poskusov s kupljenimi ribicami, ki so skoraj praviloma že v osnovi bolne, trgovci ji imajo zato v vodi "obogateni" z antibiotiki in vsem mogočim sranjem, "zavirte v vato", in zato niso zmožne preživeti še enega stresa (v preveč naravnem okolu - domačem ribniku ;-() Ribice iz Grma so bile čile in zdrave ;-)
Trenutni problem ribic pri gradu Grm je po moje, poleg nizki temperatur, predvsem "umazanija" v ribniku. Odpadlo listje ne le zavzema prostor, ampak tudi razpada, pri tem odvzema kisik... Kar namočite roko v tisto brozgo in jo povohajte ;-/
Jaz sem se nekaj časa trudila in "čistila" mulj, a brez pravega orodja ne gre. Predlagam Tomaž, da v začetku pomladi organiziraš čistilno akcijo, pridemo z lopatami ;-) in ribnik poglobimo na odrešujoči 80 cm ;-)
Poleg tisti stiroporastih plovcev
http://malezivali.com/trgovina/slo/2207/slike/Hobby_program_Naprava_pontec_proti_zmrzali_ribnikov.jpg

home made:
http://bozic17.webhop.org/Ribnik/Ribnik_pozimi_0607/

enkrat sem slišala, da se obnese tudi navadna žoga ;-/

Anonimni pravi ...

http://lubomyslag.livejournal.com
http://debbiav.livejournal.com
http://asdinpz.livejournal.com
http://bobbyxz.livejournal.com
http://jeevunms.livejournal.com
http://jitskeka.livejournal.com
http://elantrapa.livejournal.com
http://polikseniyapm.livejournal.com
http://sherrixg.livejournal.com
http://miliydo.livejournal.com
http://hachyawt.livejournal.com
http://nieveib.livejournal.com
http://roryhj.livejournal.com
http://dagmarzk.livejournal.com
http://martiemx.livejournal.com
http://julioud.livejournal.com
http://madalynld.livejournal.com
http://quintonhg.livejournal.com
http://azarwb.livejournal.com
http://trentws.livejournal.com
http://vasiliyaxr.livejournal.com
http://summerwv.livejournal.com
http://dharmeshjz.livejournal.com
http://dorcaskb.livejournal.com
http://jaceywj.livejournal.com
http://nicolaih.livejournal.com
http://hestiazs.livejournal.com
http://devynmk.livejournal.com
http://tuwanag.livejournal.com
http://anupki.livejournal.com
http://robynbe.livejournal.com
http://fekusazi.livejournal.com
http://fadeyfe.livejournal.com
http://lillieep.livejournal.com
http://deenawb.livejournal.com
http://camelliavg.livejournal.com
http://selenagx.livejournal.com
http://kagecg.livejournal.com
http://trofimalr.livejournal.com
http://flemmingek.livejournal.com

Anonimni pravi ...

Zelo smešno je ko ljudje opisujejo probleme o katerih nimajo pojma! Večji kot je problem da bi zlate ribice poginile je ta, da spadajo med tujerodne invazivne vrste in negativno vplivajo na naše domorodne vrste, kot so naprimer žabe. Poleg tega razbijanje ledu le poslabša situacijo in ima več škode kot koristi. Zato je dobro poznati problem o katerem se sploh piše in podaja komentarje, da ne izpadejo neumno kot v tem primeru!