četrtek, 28. oktober 2010

NOVOMEŠKIM SAMOUPRAVLJAVCEM: ELEKTRIKA

O tem, kako lahko tudi Novomeščan sam varčuje z elektriko.

Z manjšo porabo električne energije zmanjšate tudi svoje življenjske stroške. In kako lahko zmanjšate lastno porabo elektrike? Recimo:
  •  izberite varčne žarnice: standardne žarnica porabijo 90 % električne energije za segrevanje, nove »spiralne« žarnice pa so 75 % bolj učinkovite. Primerjajte njeno svetlost (merjena v luksih) z najnižjo porabo energije (merjeno v vatih). (www.soslightbulbs.com)
  • popolnoma izključite elektronske naprave, kadar jih ne uporabljate (TV sprejemnike, audio stereo naprave. Ne pustite jih v stanju pripravljenosti (stand by), ko še gori katera od lučk. Naprava v stanju pripravljenosti še vedno porablja 30 % energije glede na stanje delovanja. Tudi mit, da morajo računalniki ostati prižgani čez noč, ne drži. Ugašajte tudi računalniški monitor.
  • zmanjšajte uporabo sušilca perila, če le imate dovolj prostora za sušenje, tudi pozimi
  • perite na nižji temepraturi: tako za oblačila kot za okolje ve bolje ( belo na 60°C, temno na 30-40°C,)
  • izberite električne naprave z oznako A (pralne, pomivalne stroje idr.), kar označuje manjšo porabo energije. Znano je tudi, da LCD monitorji porabijo 70 % manj energije kot običajni (o tem razmislite, ko kupujete nov monitor).  
vir: Umanotera - Kaj lahko naredimo samo?

Ni komentarjev: