nedelja, 27. februar 2011

MESTNI MADEŽI: STARI MOST PRI KANDIJSKEM MOSTU


Ali sploh še obstaja kdo, ki ne ve, kdo ali kaj je čajarna oziroma Čajarna? Najbrž obstaja kdo, ki ne ve, kaj je Stari most, Novomeščana ali še koga onstran tukajšnjih ozkih meja, ki bi ne vedel, kam po čaj in podobne reči za dušo in telo in druženje, pa je treba že precej pozorneje iskati. Dandanes v mestu večkrat slišim "pejt greva na čaj", kot pa "pejt greva na pir". Mar to ne pomeni nekaj? Očitno v čajarni pri mostu, pardon, pri starem mostu na robu starega mesta, niso tako samozavestni. Pa so si rekli, da bi raje še malo bolje, vidneje opozorili nase. Saj smo vendar na trgu, tu pa je treba izboriti svoj prostor. Očitno. In so postavili skoraj da ne kar jumbo pano samopromocijsko reč na vstopu v naše drago nam mestno jedro. Če se spomnimo, kolikšen vihar je vzpodbudil lučaj kamna stran postavljen napis Intelekta pred nekaj leti, potem ne bo v naslednjih dneh in tednih zaradi tega Starega mosta prav nič drugače. Razen če je vmes crknila na podobo starega mesta pozorna civilna družba oziroma razen če so zaradi podobnih posegov v mestno jedro Novomeščani že obupali. Da o spomeničarjih niti ne govorim.

Tomaž Levičar

2 komentarja:

Urška Sem pravi ...

Tomaž, hvala za tole!

Ko zjutraj v polsnu & poltemi prečkam most, se po prvih korakih s pogledom zaletim v plehnati meteorit na drugem koncu - auč, boli! Nikakor se ne privadim.

Sicer sem s celovito ponudbo Čajarne super zadovoljna in kot meščanka ponosna, tabla pa... no comment :-(

Čajarna pri Starem mostu pravi ...

in tomaž, kot je vidno s fotke, je tabla intelekte še vedno tam... in marsikaj drugega, ki precej bolj kazi podobo in življenje v mestnem jedru kot naš prispevek.
sicer se strinjam, da je tabla velika. a še vedno ne dovolj, da je več kot polovica ljudi, ki sem jih vprašala za mnenje in dnevno hodijo mimo, še opazila ni.
po drugi strani, naj povem, da nas je, od kar imamo tablo, na novo odkrilo veliko ljudi... tako da, ni vse, kar se ti zdi, tudi res.
sploh so ljudje ugotovili, torej prebrali na tabli, da ne strežemo samo čaja, ampak tudi kavo in še kaj, pa da imamo tudi vsak dan sveže v čajarni pripravljene in pečene torte, da prodajamo tudi ekološko pridelano hrano, naravno kozmetiko in ... no, s tvoje fotke se ne da prebrati, ampak verjamem, da so tudi tisti, ki so se peljali mimo (takih je namreč veliko več, kot tistih peš) in tablo opazili, prebrali, kaj vse nudimo... še dobro, da je tabla tako velika.
kakorkoli, tabla je res velika, je pa lična in do sedaj je do mene prišlo samo tole tvoje negativno mnenje. in še to sem sama poiskala, glede na to, da sem te srečala, ko si tablo fotkal in si mi povedal, da jo boš dal na blog.
se strinjam tudi, da je podoba mestnega jedra v zelo slabem stanju. to verjetno na več nivojih čutim in doživljam bolj kot ti, saj tu preživim v poprečju 20 ur na dan. naša tabla je v bistvu svetla točka, sploh vsebina, ki jo ta tabla oglašuje. in še kako premajhna je za te naše glave.
drugače, ko bo volja, da se podobo in vsebino mestnega jedra uredi, pa ne samo na načelni ravni, z veseljem sodelujem.
no, že itak v življenje mestnega jedra verjetno vlagam več kot pristojni. in verjemi, da zahteva veliko dela, potrpežljivosti in veselja, da s tako dejavnostjo v tem mestu na tej lokaciji zaslužimo toliko, da plačamo račune.
ampak to je moje veselje. in hvaležna sem, da mi je dano, da ga lahko živim.
in ti bi lahko bil vesel, da nisem obupala jaz.
tako da manj kritike in več pozitivnih dejanj, pa nam bo vsem lepše.
naprimer... hm, kdaj si že bil nazadnje na čaju?
vabljen!