ponedeljek, 18. februar 2008

KURS ZA URS

O Parkovih vprašanjih in mojih odgovorih v zvezi z Mogetom, URS in univerzo.

Na vprašanja časopisa Park:
1. Kako komentirate stališče poslanca LDS Mogeta?
2. Ali podpirate delovanje občinskega zavoda URS?
3. Ali vaša stranka oziroma vi osebno podpirate projekt univerze na Dolenjskem?


sem se odzval z naslednjim zapisom:


Odgovor na vprašanja časopisa Park v zvezi z univerzo v Novem mestu in mnenjem poslanca LDS Mogeta

Spoštovani!

Šolnik in poslanec Rudolf Moge je na papirju menda liberalni poslanec, po načinu govora pa očitno spada v čas dogovorne ekonomije in centralistično usmerjane družbe. Odgovor Mogetovemu nepotrebnemu razglabljanju je enostaven. Namreč, vsako mesto, občina in regija si lahko in si bo v okviru svojih zmožnosti samo odrejalo svojo razvojno pot. Od naše države in njenih državnozborskih poslancev, ki jih bogato financira tudi novomeško davkoplačevalstvo, pa ne pričakujemo postavljanja preprek pri projektih, ki so dobri za nas in za državo, a že sami po sebi dovolj zahtevni. Ne pričakujemo niti kaj posebnega, saj naše Novo mesto od države doslej še nikoli česa posebnega ni dobilo, pričakujemo pa enakopraven odnos, odnos kakršnega imajo poslanci in podobni do takih pobud v Ljubljani, Mariboru ali Kopru in še kje. Moge in njegovi somišljeniki bodo le težko pojasnili, zakaj bi se denimo Novo mesto moralo odreči univerzi na račun tega, da bi to smeli, mogli, celo morali imeti denimo v Ljubljani, Mariboru, Kopru. Ker je Moge Štajerec in ker ga očitno bode vprašanje razvoja visokega šolstva po Sloveniji, lahko enostavno predlaga ukinitev univerze v Mariboru. Pa bo del problema, ki ga on vidi, rešen. V Novem mestu bomo z veseljem zapolnili morebitno praznino, ki bi s tem za trenutek morebiti nastala.

V Novem mestu se univerzi ne smemo odreči. Tu smo, kakor so še ponekod, razvoj univerze oziroma gospodarstvo znanja pač prepoznali kot vitalno pomembno nalogo, celo kot gospodarsko panogo, ki bo mestu in širšemu prostoru ponudila možnost novega razcveta.
Kar zadeva mene, lahko Slovenija postane tudi učilnica Evrope, z ducatom kvalitetnih, specializiranih univerz., kamor bodo po znanje hodili iz vse Evrope, ne pa le iz sosednje vasi. Svet je dovolj majhen, da bodo povsod celo na globusu za gospodinjsko rabo našli tudi Slovenijo in Novo mesto, če imata svetu kaj pametnega ali posebnega ponuditi. Če Moge misli, da razvoj univerz ni razvojna priložnost geografsko in ekonomsko majhne Slovenije, potem pa itak bolje, en skromen nasvet, da odstopi z mesta poslanca v Državnem zboru.

Bolj kot Mogetove sholastike pa se v zvezi z razvojem univerze v Novem mestu vendarle bojim novomeške dejanskosti, novomeške počasnosti in neambicioznosti. Na čelu občinskega zavoda Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto (URS), ki bi naj poganjal desetine milijonov evrov vreden projekt, ki sicer po mojem mnenju niti še ni vreden naziva projekt, imamo osebo, ki se očitno ne more odločiti niti to, kaj bi v življenju rada počela ter zato pri svojem vsakdanu niha med Novim mestom, Novo Gorico, Ljubljano in še čim. Na čelu takega posla ne pričakujem česa takega, pač pa pričakujem človeka, ki 24 ur dnevno dela in misli o tej novomeški univerzi in dela vse le za to. Če ni za direktorja v Novem mestu, naj bo raje profesor v Novi Gorici. Razvoj novomeške univerze potrebuje na vodilnem mestu in še na nekaj mestih pod njim osebe, ki so povsem predane tej zadevi in so seveda visoko usposobljene. Razvoj novomeške univerze ne sme biti nek šušmarski posel, nekaj za popoldansko obrt oziroma za hobi. Ne znam si predstavljati kakšnega resnega direktorja, da bi poleg vodenja svoje firme, popoldan malce delal še za konkurenco. Le kako bi izgledalo, če bi direktor Krke Colarič, popoldne delal še za Lek, zvečer pa recimo za Plivo? Imel bi občutek, da gara, a Krka ne bi nikamor prišla. Kakor koli, od župana pričakujem, da bo ta morda celo ključni problem na nek način saniral.

Na URS sicer zasledujem zelo počasno in nezadostno delo – sploh ni jasnega programa razvoja, ni dovolj ambicioznega iskanja (so)investitorjev, prostorski del projekta napreduje šepavo, kadrovsko se ne krepi … Lani URS skupaj z občino niso bili sposobni izrabiti niti nekaj stotisoč evrov, ki so jim bili namenjeni v občinskem proračunu za razvoj univerzitetnega kampusa v Drgančevju. Denar za plače so seveda porabili.
Imamo torej v zametkih odlično idejo, recimo ji za hec kar projekt, ki pa zelo šepa v izvedbi. Zato ne čudi, da nas vsi po Sloveniji pri teh ambicijah prehitevajo z vseh strani in na vse mogoče načine. Ob takem delu niti ne čudi, da se pojavljajo ljudje z idejami, kot so Mogetove.

Novomeška univerza naj bi nudila visoko izobražene kadre za razvoj gospodarstva, tudi novomeškega gospodarstva, toda vprašanje je, če smo usposobili zadosti in ustrezen kader, da bomo tu sploh razvili univerzo. Ali pa dve univerzi, če bo treba.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Več in ostalo pa na:
http://www.park-on.net/?p=2021
in
http://www.park-on.net/?p=2017


Oglejte si tudi:
Zakon o visokem šolstvu
Resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva
Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto
Visokošolsko središče Novo mesto
Fakulteta za informacijske študije
Visoka šola za tehnologije in sisteme
Visoka šola za upravljanje in poslovanje
Društvo akademska pobuda

Ni komentarjev: