četrtek, 1. november 2007

41 EVTANAZIRANIH

O zapuščenih živalih in tudi o pozabljenih otrokih.


V novomeškem zavetišču za živali je bilo, kakor je zapisala občina v svojem poročilu, od začetka leta do septembra nastanjenih 71 psov. To je nekako pretresljiv podatek. No, pravzaprav je to ganljiv podatek. Pretresljiv podatek pa je, da je bilo od teh 71 psov, kar 41 psov evtanaziranih, usmrčenih torej. Zanje očitno niso našli novega skrbnika. Pravilo je žal takšno, in očitno se ga kar striktno držijo, da za zapuščeno žival v zavetišču skrbijo 30 dni, za tem pa se jo lahko evtanazira. Le kje imajo vse te živali pokopališče?

Novomeška občina s proračunom za zatočišče za zapuščene živali letos namenja 26.000 evrov (proračunska postavka 14042111), sredstva pa so namenjena plačevanju stroškov, ki jih ima koncesionar za ulov, nastanitev, oddajo in tudi evtanazijo zapuščenih živali.

V omenjenem poročilu tudi piše, da naj župan pozove občane, da lahko dobijo hišne ljubljenčke v zavetišču. Jasno je, niso vsi ti psi ravno lepotci in nimajo ravno »modre« krvi, imajo pa zagotovo dobro srce, predvsem pa življenje, ki si zasluži boljšega človeškega sopotnika, kot so ga imeli doslej. Zato bi županov vsaj občasni poziv ali pa zgolj informacija morda res nekoliko zalegla.

Novomeška občina ima, tako kot še nekatere v Sloveniji, torej urejeno zatočišče za male živali. Na Zajčjem vrhu je. Verjamem, da ga marsikdo težko najde, saj večini niti to ni jasno, kje je Zajčji vrh, potem se je pa še v onem sicer malem kraju treba malce znajti, da dospeš do sicer zgledno urejenega, a majhnega zavetišča. Nič kaj dosti drugače ni na spletu. Občina ima na svoji spletni strani objavljan seznam živali, ki so v zavetišču. Menda seznam prenavlja na vsaj 14 dni. A je ta stran tako zelo skrita, da nekoliko dvomim, da jo kaj dosti ljudi obišče oziroma da jih sploh kaj dosti ve zanjo. Ko gre za življenje ali smrt pa je najbrž primerneje, da so stvari na očeh oziroma pri roki. Malce čudno je tudi, da na spletni strani Društva za zaščito živali Novo mesto nimajo na seznamu niti enega psa, ki bi iskal dom, ko jih je pa v zavetišču toliko.

Pravzaprav pa me ta zgodba z zapuščenimi psi sploh ne čudi. Dandanes ne. Kako naj me čudi, če pa ljudje še na svoje otroke pozabljajo. Pred dnevi sem namreč sredi Glavnega trga naletel na otroka, ki je že dve uri čakal na mamo, da ga pobere po končanih urah v glasbeni šoli. Pozabila je. To je en problem. A je tudi drug problem. Ta otrok je namreč sredi trga jokal kot dež, ljudje pa so brezbrižno hodili mimo. Ta brezbrižnost je po mojem mnenju celo še hujši problem. Na koncu se je nekako ok končalo. O nekem še bolj čudnem primeru brezbrižnosti pa bolje, da sploh ne govorim. Bom raje enkrat, ko bom bolj jezen.
Ja, mene tole z 41 evtanaziranimi psi žal res ne čudi …


Glejte tudi:
Seznam zapuščenih živali v MO Novo mesto
Zakon o zaščiti živali (27. – 33. člen)
Pravilnik o zaščiti hišnih živali
Društvo za zaščito živali Novo mesto
Zavetišče Ljubljana


Tomaž Levičar
Mestni svetnik


(Fotografija: Kaj Levičar, 9. september 2007)

Ni komentarjev: