torek, 3. marec 2009

ŽUPAN O SVOJI OPOZICIJI

O tistem, česar župan ne vidi in o čemer zamolči.

Ne vem, zakaj je župan Muhič nedolgo nazaj izjavil, da je opozicija "doslej postregla le z redkimi predlogi in rešitvami, ki bi pripomogli k uresničevanju načrtov", ter dodal, da "s strani opozicije ni sodelovanja v dobro mestne občine ter občank in občanov, kot sem si ga želel, so pa kritike brez rešitev." (Dolenjski list; Lokalno.si) Morda je imel slab dan, morda je bil jezen, morda nepremišljen, a resnicoljuben, ko je to izjavil, zagotovo ni bil.

Vsak župan, to pa bi moglo veljati tudi za Muhiča, bi moral biti vesel politične opozicije, ki nudi kritičen oziroma alternativen pogled na delo občine, ki jo vodi, obenem pa ponuja celo vrsto morebiti celo boljših rešitev problemov. In v Novem mestu je tega veliko. Celo mojih predlogov, ki sem mu jih kot svetnik in meščan ponudil v minulih dveh letih, lahko naštejem na desetine, od onih, ki so bili predstavljeni med svetniškimi pobudami, preko tistih, ki so bili podani ob obravnavi različnih točk dnevnega reda, do tistih povsem formalne narave, a demokracija, pravijo, sloni na formi, kot je denimo opozarjanja župana na vodenje sej občinskega sveta v neskladju s poslovnikom, kar se mu je na začetku zelo pogosto dogajalo, zdaj pa pač manjkrat. Pa ne le, da opozicija v novomeškem občinskem svetu dovolj aktivno nudi z izpostavljanjem problemov in nudenjem rešitve "sodelovanje v dobro mestne občine ter občank in občanov", še več, opozicija pogosto celo opozarja župana na reševanje nekaterih kar nekoliko pozabljenih, a pomembnih problemov, opozarja pa ga tudi na nujnost uresničevanja njegovih lastnih predvolilnih obljub, ki bi morale biti alfa in omega vsakodnevnika župana Muhiča, ne pa da mnoge izmed njih pozabljene in zaprašene ležijo v njegovem načrtu dela.

In kakšno sodelovanje nudi opoziciji župan? Praktično nikakršno. V dobrih dveh letih je, če sem dobro preštel, sklical dva sestanka, na katera je povabil tudi predstavnike opozicije, pa še na teh je praktično vse podane predloge zavrnil. Tudi sicer pogosto predloge opozicije presliši in spregleda. Naj, to moč ima. Ampak naj vsaj ne govori, da opozicija ne nudi sodelovanja ...


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com
skype: tomazlevicar

Ni komentarjev: