sobota, 28. julij 2007

ČAJ POD KANDIJSKIM MOSTOM

O prostoru pod Kandijskim mostom, kjer ne bo šola.


Društvo VsemuKos! Je že kdo slišal? Jaz prvikrat šele nedolgo nazaj. Vsaj ime, ki so si ga člani nadeli, nakazuje, da bi jim smeli zaupati celo najzahtevnejše naloge.

Menda imajo zdaj že preko 50 članov. In še rastejo. Če bo šlo tako naprej, bodo res marsikateremu novomeškemu orehu kos. Vsaj tistemu, kjer veliko rok in glav nekaj pomeni. Združujejo se v Čajarni ob Kandijskem mostu, vse skupaj pa v rokah umetelno drži en tropček simpatičnih, a silno brezkompromisnih punc. Če ne gre po njihovo, je takoj nekaj ognja v hiši. In prav nič se ga ne trudijo pogasiti, pač pa le oblečejo ognjevarno obleko in terjajo svoje naprej, dokler nasprotnik zaradi hude vročine ne podleže ali odide. To je seveda ena od splošno znanih metod uspešnega prepričevanja. In v službi njihovih ciljev sploh ni neprimerna. Imajo pa seveda tudi bolj mehke prijeme. Da bi imeli že svojo spletno stran, mi ni znano.

Najnovejši izziv društva, morda celo eden prvih njihovih izzivov, pri katerem po svojih najboljših močeh sodelujem, je projekt ureditve prostora na levem bregu Krke pod oziroma ob Kandijskem mostu. Tam naj bi, če bo šlo vse po sreči in pameti, mesto dobilo nov prireditveni prostor, seveda pa tudi nov silno atraktiven gostinski vrt, dostopen bo preko stopnišča, ki ob hiši Glavni trg 17 (Čajarna) vodi s trga k reki, tudi manjši splav na Krki bo, morebiti pa bi s turisti tu pristajal tudi Rudolfov splav. Z vsem skupaj bo upravljalo društvo.
V projektu bojda z naklonjenostjo sodeluje tudi novomeška občina, ki naj bi svojo naklonjenost izrazila s soglasjem društvu za uporabo prostora, ki je zdaj, tako pravijo, v občinski lasti, ter z nekaj evri, da se prostor pač ustrezno uredi.
Da bi bil pod Kandijskim mostom gostinski vrt ali nekaj temu podobnega, sem si že znal predstavljati, nenazadnje je bila pred leti le betežen lučaj kamna stran izredno priljubljena Luna, veselje pa nudi dejstvo, da se je društvo VsemuKos lotilo to idejo tudi udejaniti.


Zadeva zdaj, pač po par tednih zložnega dela, ne bi smela biti dosti oddaljena od izvedbe, če bodo seveda birokratski mlini vse skupaj uspeli hitro zmleti. Je pač treba pridobiti nekaj soglasij in izpeljati kak uradni postopek.
Jesen bo letos in najbrž vnaprej potemtakem moč preživeti tudi pod mostom s skodelico zelenega čaja v roki. Ali pa s pivom. Pa tudi muzika menda bo. Pa slike. In kdo ve kaj še vse drugega.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Ni komentarjev: