četrtek, 27. marec 2008

NAJBOLJŠA MESTA SVETA

O seznamu mest sveta, na katerem seveda ni majhnega Novega mesta, ki pa bi se vendarle prav iz študija rezultatov te in podobnih raziskav lahko marsikaj naučilo za boljše usmerjanje lastnega razvoja.

Že komaj čakamo sveže, letošnje rezultate svetovno znane in priznane raziskave tvrdke Mercer, ki preko številnih kriterijev določa, katera mesta so boljša in katera slabša za življenje slehernika od New Yorka (to mesto je izhodiščno te raziskave- rezultat 100). A resnici na ljubo kakšnih velikih odstopanj od lanskih rezultatov najbrž ne bo, kajti od začetka te raziskave so na vrhu podobna mesta – Ženeva, Zuerich, Vancouver, Dunaj, Auckland. Ta mesta so na vrhu tudi kake druge podobne raziskave.

A za nas ni bistveno kdo je na vrhu, ampak zakaj je neko mesto na vrhu. Naloga za novomeškega župana in njegovo ekipo bi bila, da naredi podrobno analizo teh rezultatov in nasploh najbolj uspešnih mest sveta in tudi uspešnih mest, ki so po funkciji in velikosti primerljiva z Novim mestom, ter s pomočjo rezultatov oblikuje strategijo razvoja tega mesta, predvsem pa malo bolj koncizno in precizno vleče poteze na tej deski, na kateri je igra celo precej bolj odgovorna kot na kaki šahovski.

Raziskava v novicah: BBC, City Mayors.

Pa še ena sorodna raziskava: http://www.citymayors.com/environment/eiu_bestcities.html

Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: