četrtek, 24. julij 2008

POZABLJIVI DOLENJCI IN POZABLJENA DOLENJSKA

O tem, da turisti v osrednjem turistično informacijskem centru v Ljubljani ne izvedo kaj prida o Novem mestu in Dolenjski.

V času malice se pogosto sprehodim po ljubljanski tržnici. Ker mi je pač blizu, ker je polna barv in različnih ljudi in nenazadnje, ker je tam celo kaj primernega za želodec. Tokrat pa sem zavil kar v Slovenski turistični informacijski center (STIC). Ta ima svoje mesto tik ob tržnici.
Tržnica, ki jo je najti v vsakem spodobnem ali ne tako spodobnem turističnem vodniku, je pa kajpada ena najbolj obiskanih točk v presolnici in Sloveniji nasploh. Najbrž še posebej zaradi Plečnikove ureditve. Če ob tem vemo, da je STIC na sredi kratke poti od tržnice do vstopnega mesta na vzpenjačo na ljubljanski grad, ki pa je, če se ne motim, celo turistično najbolj obiskana točka v Sloveniji, pa pač ne čudi, če je tudi STIC zelo dobro obiskan in zato prostor promocije turističnih subjektov z vse Slovenije.
V STIC se najde prospekte z vseh koncev Slovenije - Ljubljana, Gorenjska, Primorska, Goriška in Kras, Notranjska, pa Štajerska in Koroška, tudi panonski predel in še kaj. Le z Dolenjsko je sila slabo. Najde se le nekaj materiala od Term Krka, o kampu Otočec, zraven pa je še siv letak Hostla Situla. To je vse, kar lahko turisti tu dobijo o Dolenjski. Torej le nekaj malega o prenočitvenih kapacitetah. No, ko sem nagovoril sicer prijazno informatorko po materialu z Dolenjske, mi je iz skladišča prinesla še par zadev. Pa so te v resnici zadevale Belo krajino, ki pa se seveda noče razumeti kot del Dolenjske. Prinesla mi je torej še prospekt Merlike, gostilne Veselič, Krajinskega parka Kolpa ter publikacijo o Beli krajini. In tu se je res vse skupaj končalo. Nič o Novem mestu, nič o Dolenjski. Tudi nič o reki Krki in o Gorjancih, nič o cvičku in Trški gori, nič o kozolcih in o medvedu, nič o štrukljih, nič o rokodelcih ...

A v novomeškem TIC vendarle najdemo vsaj nekaj turističnega materiala (prospekti, karte, razglednice, knjige, celo spominki), ki se navezujejo na naše mesto in regijo. Očitno bi se moral nekdo potruditi in ga iz Novega mesta dostaviti oziroma dostavljati na ta Slovenski turistični informacijski center. Res je škoda zamuditi priložnost po promocijskem prostoru, ki je celo brezplačna.

Najbrž pa zaenkrat ne gre omeniti, da kaka turistično bolj progesivna okolja svoj material delijo že kar ob vstopu v domačo državo, torej na mejnih prehodih. Toda o tem razmišljajmo vsaj nekaj po tem, ko bo Novo mesto svoj promocijski material imelo vsaj v Slovenskem turističnem informacijskem centru v Ljubljani, ki ga turisti oblegajo in kjer snujejo svoje nove poti po Sloveniji. Če bi izvedeli kaj o Dolenjski, bi jo morda tudi obiskali.

Če kdo nima časa, da bi sam peljal material v Ljubljano, se javim, da sem pripravljen to storiti, le pripravijo naj ga, pa ga bom tja odnesel v času malice.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
(Fotografije: Ljubljana - tržnica, STIC, vzpenjača, 25. julij 2008)

Ni komentarjev: