petek, 11. julij 2008

SO TULE SITULE?

O Novem mestu, ki je mesto situl na papirju.

Novo mesto je marca 2006 postalo mesto situl (preberite si gradivo k točki dnevnega reda o poimenovanju Novega mesta za mesto situl). Poimenovanje je tedaj predlagala mestna svetnica Škofova, že prej in skupaj z njo pa so ga predlagali tudi strokovnjaki s področja muzealstva, arheologije ... Ideja morda v smislu pripoznanja pomembne dediščine mesta in v smislu njegove promocije za turistične namene ni napak, a vendarle sem bil že tedaj do tega nekoliko zadržan, ker menim, da občina potrebuje bolj celovit razmislek o tem, na podlagi česa se bo promovirala v posameznih okoljih, bolj poglobljen in širši razmislek o tem, kaj so v resnici bistvene privlačne točke Novega mesta ali kar Dolenjske za tujce, za turiste, za investitorje, za kogar koli že, in kaj vse nenazadnje sploh so pomembne vrednote tega okolja.

Ko gledam danes stanje, pa mi tako ali tako sploh ni več ni jasno, kaj so pobudniki poimenovanja Novega mesta za mesto situl želeli doseči. Čutim, da dosežkov doslej ni. Stanje v smislu odnosa mesta do situl ali do daljne zgodovine danes, torej po dobrih dveh letih od poimenovanja, pač ni bistveno drugačno, kot je bilo tedaj, upam si celo reči, da stanje sploh ni drugačno. Prav tako pa ni zaslediti, da bi mesto bilo zaradi tega poimenovanja kaj bolj uspešno ali vsaj bolj prepoznavno. Niti tega pravzaprav ne zasledim, da bi se Novo mesto sploh kjer koli kakor koli aktivno hvalilo ali predstavljalo, da je mesto situl. morda kje mimogrede kdo to omeni, a kakšnega načrtnega, premišljenega napora pač ni. Edino, kar se je v tem času očitno spremenilo, je le to, da smo dobili mladinski hotel, ki se je poimenoval Situla, in to je lepo, a še ta je v svoji grafični podobi povzel podobe z Vaške situle, ne pa iz novomeških situl, kar pa ni preveč lepo. Imamo sicer tudi stalno arheološko razstavo, a to je že nekoliko drugačna reč.

Da je mera polna, pa poskrbi internet, danes eden najbolj uporabljanih medijev. O situlah si ni moč prebrati praktično ničesar na spletni strani Mestne občine Novo mesto, ki se je poimenovala Novo mesto - mesto situl. Začuda se skoraj nič o situli ne da prebrati niti na spletni strani Dolenjskega muzeja Novo mesto. Saj konec koncev si človek v slovenščini sploh težko kaj spodobnega prebere o situlah v splošnem - en tak svetlejši primer je kvečjemu denimo Wikipedija. Pa bi Novo mesto lahko vsaj na internetu, recimo s kakšnim zapisom na Wikipediji v slovenščini in tudi angleščini, poskrbelo vsaj za to, da bi cel svet vedel kaj situle so in kakšen je pomen tega mesta v onem času in pri tej zadevi.

Skratka, informacij o situlah ni kaj dosti, promocije Novega mesta v zvezi s situlami tudi ne, ni niti preprostega napisa, table, bannerja,... v realnem ali internetnem prostoru, da bi nekdo vedel, da se, ko kolovrati po mestu, nahaja v stiku z mestom situl.

Bila je razglasitev z nekaj bolj ali manj velikimi besedami, a vseeno celo precej redkobesedno je steklo mimo, na občinskem svetu je obravnava te točke pač potekala celo brez uvodne obrazložitve in brez razprav svetnikov (glejte zapis ob 21. točki dnevnega 26. seje občinskega sveta marca 2006), v nadaljevanju, torej v dosedanjih debelih dveh letih, pa se v zvezi s tem ni zgodilo praktično čisto nič oziroma nič, kar se že itak ne bi zgodilo. Če namreč kdo misli, da je stalna arheološka razstava, ki je bila odprta pred nedavnim, del aktivnosti povezanih z razglastivijo mesta, tedaj mu je treba povedati, da temu ni tako in da je formiranje te razstave in prenova prostorov zanjo plod že dolgoletnih prizadevanj, prizadevanj v mnogih letih pred kakršno koli idejo, kaj šele razglasitvijo Novega mesta za mesto situl.

Kaj je torej sploh s tem Novim mestom - mestom situl? Zame je to uganka, dvomim pa, da je v tej občini sploh komur koli jasno, kaj se želi narediti in kaj se bo naredilo v zvezi s tem. Kaj se zmore narediti na občini v zvezi s trem, pa je itak še posebno zahtevno vprašanje.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: