nedelja, 13. julij 2008

ZAREZA V GORJANCIH

O novi boleči rani Gorjancev nad vasico Podgrad, ki bo postala znana po pesku.

Na Gorjancih, za katere včasih mislimo, da so zaradi spoštovanja, ki ga Dolenjec čuti do njih, varni pred neumnostmi in nesmisli raznih rokovnjačev, se vendarle vedno znova zgodi kaj pred čimer smo bolj ali manj zaprepaščeni, zaradi česar smo osupli. Naj si gre za idejo ali pa že kar za dejanje.


Tokrat imam za osuplosti vredno dejanje nov peskokop sredi Gorjancev. Tik za vasjo Podgrad so mu našli mesto.

Kadar sem kolesaril po Peščeniku, sem se pogosto iz gozdnatega dela Gorjancev na plano spravil prav tu, tik nad Podgradom. Ta predel sem mi je vedno zdel posebej simpatičen, neokrnjen, umaknjen pred vsakodnevnikom. Tudi vas Podgrad pod stožčastim mehovskim gričem je prav lepa. Toda očitno so ta kos dolenjske grude našli tudi Begradovci. Le da njim, kot kaže, ni do navdušenega opazovanja narave, ptic in vasic, ampak želijo dolenjsko, gorjansko zemljo dobesedno izkoristiti. Kar odnesli jo bodo. Podjetje Begrad se namreč z velikim panojem postavlja pred vse večjim peskokopom, ki so ga pred časom zarezali v gorjanske travnike in gozd.
Že prej sem se čudil, kako je lahko kak lučaj kamna stran od tega peskokopa, čisto na samem nad vasico Pristava, par ljudi dobilo gradbeno dovoljenje, da so si postavili vikende. Pa si rečem, da vedno obstajajo mali in malo večji bogovi, ki si to nekako izposlujejo ali kar izsilijo. A to, da nekdo lahko tu, v po mojem mnenju najlepšem predelu Gorjancev, novomeške občine, da ne rečem kar Dolenjske, uredi peskokop in povsem po nepotrebnem spreminja topografijo Gorjancev, je pa zame vendarle kar v območju nepredstavljivega in norega.

Tako smo zdaj ob idejah o ureditvi smučišča na Gorjancih, asfaltiranja cest po Gorjancih, pa ob »izvedenih« črnih odlagališčih smeti nad Cerovcem, tovornjakarskih parkirščih na Prepihu, kamnolomu na Cerovem logu, vikendaštvu na Miklavžu in celo nad Pristavo, vojašnici na Trdinovem vrhu, ... dobili še peskokop na Podgradu.

Ob tem pa se seveda vprašamo, kdaj misli (vsaj) novomeška občina učinkovito zaščititi Gorjance.



(Kdor želi reč videti iz vesolja naj gre na Google Earth ter pogleda okoli vasi Pograd - cca 8,5 km zračne razdalje od središča Novega mesta – koordinate: 45° 43' 48'' N, 15° 12' 04'' E)


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

(Fotografije: Pristava, Podgrad, 13. julij 2008)

Ni komentarjev: