četrtek, 10. julij 2008

POBUDE IN VPRAŠANJA - 16. SEJA

Na 16. seji občinskega sveta sem ob točki »Pobude in vprašanja« izpostavil naslednje:



1. REKA KRKA IN RAK JELŠEVEC - vprašanje
Glede na to, nosi mestna občina del odgovornosti tudi za stanje okolja v svojem prostoru, tudi za živalske vrste, prosim za podatek, kakšno je trenutno stanje raka jelševca v reki Krki in njenih pritokih ter kdo sploh posveča kakšno skrb ohranjanju in razvoju te dokaj ogrožene živalske vrste pri nas.
o potočnem raku

2. ENERGETSKA IZKAZNICA ZA OBČINSKE STAVBE - vprašanje
Zakonodaja zahteva tudi od lokalne skupnosti (oziroma upravljalca njenih objektov), da na javnih stavbah na vidnem mestu namesti energetsko izkaznico. Zahteva velja od 1. januarja letos, skrajni rok za namestitev pa je 31. december 2010.
Zanima me, če novomeška občina že pripravlja energetske izkaznice za svoje objekte ter kakšne ukrepe načrtuje, da bi zvišala energijsko učinkovitost svojih zgradb in zgradb njenih javnih zavodov.
energetski zakon
o energetski izkaznici

3. ENERGETSKI KONCEPT - vprašanje
Energetski zakon v 17. členu določa, da lokalna skupnost sprejme lokalni energetski koncept, s katerim določi način bodoče oskrbe z energijo, ukrepe za njeno učinkovito rabo, soproizvodnjo toplote in električne energije ter uporabo obnovljivih virov energije, vsaj vsakih deset let.
Glede na vse višje cene energentov in vse višjo zavest o potrebi po varovanju narave in naravnih virov, se najbrž umestno postavlja vprašanje glede aktivnosti MO Novo mesto na tem področju.
Zanima me, kdaj bo energetski koncept MO Novo mesto pripravljen, katere strokovne podlage v zvezi s tem se pripravljajo ali pa so celo že pripravljene, ter kakšne ukrepe z zvezi z varčevanjem z energijo občina že izvaja.
energetski zakon

4. KRAJINSKI PARK GORJANCI IN KRAJINSKI PARK REKA KRKA - vprašanje
Prosim za podatek, kakšne aktivnosti potekajo v zvezi že pred leti načrtovano razglasitvijo krajinskih parkov reka Krka in Gorjanci. Zanima me tudi, kateri dokumenti v zvezi s tem so bili doslej pripravljeni s strani občine ali koga drugega.

5. NOVOROSSIJSK IN VELIKY NOVGOROD - vprašanje
V medijih smo lahko zasledili, da mestna občina Novo mesto načrtuje povezovanje z ruskim obmorskim mestom Novorossijsk.
Glede na to, da so se pred leti podobne aktivnosti pričele tudi z ruskim mestom Veliky Novgorod me zanima, kako se razvija sodelovanje s tem mestom, ter zakaj se je občina odločila še za sklenitev prijateljskih vezi z Novorossijskom. prosim tudi za natančne podatke o tem na podlagi kakšnih razmislekov prihaja do novega povezovanja in kakšni so načrtovani rezultati tega oziroma koristi za Novo mesto.
Park o partnerstvu z Novorossijskom

6. STRATEGIJA RAZVOJA PRIMARNEGA ZDRAVSTVA - vprašanje
Prosim za podatek, kako se uresničujejo sklepi občinskega sveta, ki so bili sprejeti ob sprejemu strategije primarnega zdravstva ter kako se nadaljuje priprava razširitve strategije v smereh razvoja tega področja, ki so bile tedaj slabo obravnavane ali celo sploh ne.
Posebej me tudi zanima, kako je bilo letos urejeno štipendiranje študentov medicine za primarno zdravstveno varstvo
zapisnik seje in sklepi

7. ZIDANIŠKI TURIZEM - vprašanje
Kakor smo lahko zasledili je Občina Šmarješke Toplice pred časom sprejela Odlok o zidaniškem turizmu. Glede na to, da so načeloma zelo dobri pogoji za razvoj zidaniškega turizma ustvarjeni tudi v novomeški občini ter glede na to, da se v zadnjem obdobju izpostavljeno poudarja razvoj turizma, cvička in vinogradništva nasploh, me zanima, ali tudi mestna občina pripravlja tovrstni odlok ter katere strokovne podlage v zvezi s tem sop v pripravi, kot podlaga za oblikovanje odloka.
strategija zidaniškega turizma
o zidaniškem turizmu v Občini Šmarješke Toplice

8. NOVE PARKIRNE KAPACITETE V MESTNEM JEDRU - vprašanje
Župan Muhič je ob nastopu mandata napovedal, da bo v tem mandatu uredil tudi nove javne parkirne kapacitete v starem mestnem jedru.
Zanima me, kako ta projekt poteka, kje so te nove kapacitete predvidene, kdaj bodo urejene, koliko sredstev bo občina za to namenila iz proračuna in kdaj, kdo bo s parkirišči upravljal.
Prosim tudi za podatek koliko javnih parkirnih mest je v naši občini in koliko v občini registriranih avtomobilov pride na eno takšno parkirno mesto.

9. RAZVID ŠPORTNIH OBJEKTOV - vprašanje
Prosim, da župan na naslednji seji občinskemu svet predstavi razvid športnih objektov za MO Novo mesto, katerega pripravo že vrsto let zahteva zakonodaja s področja športa.
pravilnik o vodenju razvida
obrazec za vpis v razvid
zakon o športu (12., 58. člen)

10. GOSTINSKI VRTOVI NA OBČINSKIH POVRŠINAH - pobuda
Pred leti je bilo ukinjeno plačevanje komunalne takse v mestnem jedru za gostinske vrtove, s čimer se je občina v prid razvoja mestnega jedra, programov v njem in seveda vzpodbujanja življenja odpovedala tovrstnim prihodkom. Menim, da je bila tedanja odločitev koristna, da pa je sedaj že primeren čas, da občina s strani uporabnikov svojih površin v mestnem jedru za namen gostinskih vrtov, ki imajo od uporabe tudi znatne ekonomske koristi, vendarle pridobi tudi sama določene določnejše koristi, ki niso nujno neposredno finančne narave in ki so lahko v korist tako gostinskega obrata, kakor tudi občine oziroma prebivalcev.
Predlagam namreč, da občina kot pogoj za oddajo dela javne površine za namen gostinskega vrta od uporabnika površine zahteva, da zagotavlja vsaj določen obseg kulturnega programa v območju mestnega jedra. Predlagam, da občinske strokovne službe v zvezi s tem pripravijo ustrezen predlog do prve jesenske seje ijn zagotovijo čimprejšnjo realizacijo te pobude oziroma aktivnosti, ki so približno v tem duhu, s čimer bo občina zagotovila še dodatno oživljanje mestnega jedra, še posebej torej preko zagotavljanja kulturrnih, turističnih ipd vsebin.

11. PROMETNA POLITIKA - vprašanje
Zanima me, glede na to, da sta razvoj prometa in prometne infrastrukture ena od večjih problemov v mestu in okolju nasploh, ali občina že pripravlja "Lokalno prometno politiko" ter kakšne strokovne podlage v zvezi s tem so morebiti že pripravljene ali se pripravljajo ter na kakšnih izhodiščih ali projektni nalogi aktivnosti temeljijo.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: