četrtek, 2. avgust 2007

MATEMATIKA PO NOVOMEŠKO

O nekem skoraj algebraičnem problemu, ki je povrhu še geometrijski, a tudi logični, namreč o tem, da na občini implicitno trdijo, da 4.500 sedežev v športni dvorani pomeni manj kot 5.377 sedežev na stadionu.


Matura je pravkar mimo. Mnogi so jo opravili, nekateri (še) ne. Morda ga je kdo polomil ravno pri matematiki. Matematika je sila pomembna in koristna veda, a pri mnogih ne ravno priljubljen šolski predmet. Tudi jaz nisem bil ravno izjema. Ne v osnovni šoli, ne v gimnaziji, celo na faksu, kjer ji tudi nisem uspel ubežati, ne.
Ampak očitno se da tudi s slabim znanjem matematike kar daleč priti. Kajti zdi se mi, da imajo nekateri prav na občini, na tej tudi silno pomembni inštituciji, z matematiko velik problem. Razen če ni posredi v resnici logika, ki pa je nekoč v šolah niso ravno posebej učili, zato bi njen deficit pri nekaterih vendarle bil opravičljiv. Kakor koli pa že je, v nobenem primeru to neznanje ni brez nevarnosti za širšo skupnost. To pač ne. Opravičljivo, a nevarno, torej.


Novo mesto najbrž res potrebuje eno pravo športno dvorano, kakor seveda rabi še marsikaj drugega. Toda po mnogih letih izrekanja te trditve oziroma te potrebe, je še danes oziroma je danes spet nejasno celo to, kje naj bi dvorana sploh stala. Skozi leta so ji namenjali že vse mogoče lokacije, največkrat in najbolj poglobljeno obravnavana pa je bila lokacija v okviru športnega parka Portoval, nazadnje namreč za zahodno tribuno stadiona.

A s prometno študijo je bilo lani ugotovljeno, da bi prišlo tako rekoč do precejšnjih prometnih tegob, zagat, neprilik v širšem območju športnega parka Portoval, če bi bila športna prireditev v športni dvorani, ki bi bila tu zgrajena, dobro obiskana ali celo polno obiskana, torej da bi bilo zasedenih vseh 4.500 sedežev, kolikor bi naj jih dvorana imela. Prometni strokovnjaki pravijo celo, da bi dokaj otežkočen bil promet tudi v času izven prireditev, saj lahko predpostavimo, da bi dvorana bila tudi sicer precej zasedena s tistimi, ki bi v njej trenirali, prihajali v gostinske lokale in podobno. V redu, si rečem, če je tako in če se nam to zdi nepremagljjiv in pomemben problem, meni se sicer ne zdi povsem tak, pa naj bo, pa jo pač ne zgradimo tu.

Toda kaj pa doslednost v razmišljanju? Ob tem, da nekateri zaradi prevelikih obremenitev prometne infrastrukture, ki bi izhajale iz delovanja športne dvorane v Portovalu, njo izrivajo od tu, pa se nihče na občini ne sprašuje o tozadevnem vplivu stadiona, ki pa ima predvidene še večje kapacitete za obiskovalce. Nihče ne želi slišati, ko se pove, da če je ureditev športne dvorane v Portovalu problematična s prometnega vidika, tedaj ne more to čisto nič manj veljati za stadion. Stadion naj bi namreč imel dve tribuni, zahodno in vzhodno, na katerih naj bi se uredil prostor za kar 5.377 sedežev (3857 sedežev na zahodni tribuni, 1520 sedežev na vzhodni tribuni), torej kar nekaj več kot v dvorani. Pod tribunami stadiona pa naj bi bili še razni spremljevalni programi, od atletske steze do manjšega bazena in raznih poslovnih dejavnosti, ki bi tudi lahko vsakodnevno pritegnile kar nekaj obiskovalcev, precej od teh bi jih najbrž prišlo z avtomobili, kakor je pri nas in dandanes kar nekakšna civilizacijska uzanca.

Logiki, da če sedanja in celo bodoča nova načrtovana prometna infrastruktura ne zmore zadostnih kapacitet za oskrbovanje športne dvorane ob prireditvah, tedaj teh kapacitet ni niti za ustrezno funkcioniranje stadiona, je na predstavitvi »Kapacitetne preverbe priključevanja športnega parka Portoval na regionalno cesto« pritrdil tudi prometni strokovnjak iz podjetja Appia, ki je študijo izdelalo. In zdaj tu sploh ni jasno, zakaj na občini menijo da to ni problem. Kajti, če se jim ne zdi problem načrtovati ureditve stadiona za skoraj 5.500 gledalcev v Portovalu, tedaj se jim na isti lokaciji ne bi smelo zdeti problematično niti to, da se uredi športna dvorana za 4.500 gledalcev (zaradi mene lahko še za kar nekaj manj, saj tako veliko sedišč najbrž v 99% ne bo zasedenih v celoti). In obratno.


Ali v Novem mestu torej 5.377 ni več od 4.500? Je 5.377 sedišč na stadionu manj od 4.500 sedišč v športni dvorani? Je preveč le 9.877? So uporabniki sedišč na stadionu drugačni kot uporabniki sedišč v dvorani, ali prvi vsi od blizu in daleč pripešačijo na prireditev, drugi pa se pripeljejo vsak s svojim avtom? Ali pa gre enostavno za to, da nekdo ne zna izpeljati projekta izgradnje športne dvorane in išče krivine?

Vsemu temu na rob pa se že govori o nekem provizoričnem šotoru, ki bi ga za košarko in še kaj postavili na zelenici pod trgovskim centrom Tuš. Ja, nedolgo nazaj je prav tam že bil en majhen cirkus. In ob takih norih idejah bo spet.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Ni komentarjev: