četrtek, 16. avgust 2007

TEMNI ROTOVŽ V POLETNI NOČI

O rotovžu s številnimi svetilkami, ki pa tudi v poletnih nočeh vztrajno mižijo.

Na koledarju piše, da je danes 16. avgust 2007. Torej nas od nove obletnice novomeške mestne hiše loči še povsem malo. Zdajci bo. Zaradi tega najbrž ni nesmiseln denimo vsaj en bežen pogled na stanje dekorativne osvetlitve rotovža, pogled na nočni izgled te osrednje mestne stavbe. Lahko bi si pač zadali, da mora biti rotovž vsaj ob svojem rojstnem dnevu v najboljši formi, lepo urejen, da bo všeč mimoidočim. Moral bi biti. Lahko bi bil.


Rotovž je osvetlitev svojega glavnega in praktično tudi edinega pročelja dobil že dolgo nazaj. Že leta 2005. Torej je njegovo pročelje zablestelo v nočeh že mnogo preden je sploh uradno odprl svoja vrata. Tako pač je. Navsezadnje se tudi ljudje neredko najprej fizično uredijo, olepotičijo svojo fasado, potem pa se zgradijo in uredijo še notranje, denimo intelektualno, duhovno, poskrbijo za odlično delovanje svojih notranjih organov ipd. Tudi to je ena od poti. Zakaj pa ne? Kdo bi zameril hišam, če pa ljudje počno enako.

No, že od vsega začetka, in začetek je bil zimski, pa so bili s temi očitno preobčutljivimi svetilkami na rotovžu problemi. A se jih je odpravljalo. Pač vsakič kakšna nova žarnica. (Najbrž pa bi bilo že tedaj najpametneje zamenjati kar svetilke.) Kakor koli, če vse to že je, stalo pa je seveda kar nekaj soldov in terjalo kar nekaj pogajanj z varstveniki dediščine, tedaj ima najbrž zadeva nek smisel in zato je treba za to reč skrbeti, zagotavljati njeno delovanje.

Toda zdaj, sredi poletnega avgusta 2007 je že več kot očitno, da se s tem na občini nihče ne ukvarja. Očitno je problem preveč marginalen ob vseh drugih veleprojektih, s katerimi se, upajmo, ukvarjajo (vrtci in čistilne naprave, vodovodi in ceste, kanalizacije in kulturno dogajanje …). Nenavadno pa vendarle je, da je ta tako očitna pomankljivost na lastni hiši ušla pozornim očem in pridnim rokam pripravljalcev mesta na ono lepotno tekmo izpred nekaj dni. Res vrag, če nima človek niti pred, pardon, niti nad lastnim pragom urejeno, kot se šika. Ponoči očitno ni nikogar od odgovornih naokoli, pač nabirajo moči za delovni dan, in tega problema žal ne vidijo. Zato pa smo ponočnjaki, da gledamo tedaj. Skupnost, pač.

Na rotovž je, kot se vidi podnevi pa tudi ponoči, pripetih kar nekaj svetilk, sveti pa jih danes zgolj toliko, kot je videti na zgornji sliki. Bore malo. Torej tri spodaj in en reflektor na vrhu. Da, da, tudi ura sveti. Vse ostalo pa je crknilo. Pa še kaj bo crknilo, če bo šlo tako naprej.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik
(Fotografija: rotovž, 15. avgust 2007)

Ni komentarjev: