sreda, 15. avgust 2007

ZGARAN MOST IN SVEŽA CEV

O mostičku preko Težke vode, kjer očitno ne bo kaj dosti vzdihljajev.

Nekako je treba priti na drugo stran. Tudi na drugo stran reke se včasih mora. Najlažje in najhitreje je po mostu. Preko novomeškega potoka Težka voda vodi kar nekaj mostičkov, vsi so pač manjši, eden od teh pa je tudi tisti na dnu Lebanove ulice. Ta meni včasih dovoli priti na Grm. Ali pa stran od tam. Samo za pešce je. In je že precej utrujen. Vsaj če se stopnja utrujenosti lahko meri po kvaliteti lesenih podnic. Vseeno je simpatičen ter seveda koristen. Včeraj je morda prav zato tik pod njim plavalo na desetine rib. Jim je najbrž že bilo nekaj všeč.


Kot pa je z mostovi v mestu dandanes navada, bo očitno tudi ta dobil nekakšen pridatek. Takih smo vajeni že na Kandijskem mostu pa vse bolj na Šmihelskem mostu in vse več jih imajo tudi ostali mostovi. Preko mosta očitno ne gredo radi le pešci ter avtomobili in kolesa, ampak tudi kanalizacija, elektrika, celo voda pa telefon in še kaj. Pešec to stori le sem ter tja, elektrika, fekalije, voda in ostalo pa želijo prehajati kar neprekinjeno. Vse to znajo nekateri skriti dobro, tako da celo izvežbano oko novitete ne opazi nemudoma. Sem ter tja, a vse pogosteje se pa niti najmanj ne potrudijo, da bi te pridatke očesu skrili in ohranili most v vsaj približno njegovi izvorni obliki.


Tudi temu mostičku pod Lebanovo se slabo piše. Ne le, da nihče ne pride zamenjat vsaj tistih par desk, most je bojda občinski, kaj šele, da bi po par desetletjih vendarle prebarvali ograjo (ironično je, da je prav zraven trgovina z barvami) ali celo naredili vse skupaj lepše, morda v maniri sedanjosti nanj obesili celo nekaj rož enoletnic (ki so pri nas rado le enodnevnice), temveč dobiva mostiček pod sebe prav smešno debelo cev. Ta ne bo prav nič skrita. Zlahka jo bo občutiti. Dela v zvezi s tem sicer že nekaj časa stojijo. Ali to morda nakazuje, da odgovorni prav zdaj modrujejo, kako posel nadaljevati bolj po pameti? Morda bodo zaradi te neprijetne zagate estetske narave zgradili kar nov mostiček. Prav tako majhen, a še lepši.
Ali pa tudi ne bodo.



(Fotografije: 14. in 5. avgust 2007)

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Ni komentarjev: