ponedeljek, 27. avgust 2007

PARKIRANJE PO NOVOMEŠKO

O parkiranju nekega sobotnega novomeškega dopoldneva sredi športnega parka Portoval.



Bilo je minulo sobotno jutro v Portovalu. Na novem nogometnem igrišču so pionirčki že zavzeto igrali nogomet, na teniških igriščih se je belo odetim ravno pričenjal turnir, košarkarji so prihajali na mučni trening, nekaj malega rekreativcev je tekalo po gozdu, potrošniška mrzlica pa je ravno začela razsajati v Tušu. Posadil sem se v sredo tega dogajanja in gledal naokoli. Opazovanje je hitro obrodilo sad. Opazil sem neko popolno neprimernost, ki pa najbrž ni nenavadnost in žal tudi ne nepričakovanost v času, ko si avto pripeljemo ne le do hiše, ampak celo v njo, ko bi najraje kupovali po trgovinah tako kot gredo kakšni po hamburger v McDonald's, ko si tretji za svoje poslednje prihranke kupijo mišičast nemški avto … Kaj je pravzaprav bilo?


V Portovalu sta, kot vsi vemo, dve parkirnih hiši. Tuševa in občinska. Ti zmoreta nastaniti par sto avtomobilov v posameznem trenutku. Brezplačno. Zastonj za kogar koli.
A tega sobotnega dopoldneva, takrat, ko se je vse ono dogajalo, je bila občinska parkirna hiša na pol prazna, Tuševa parkirna hiša, ki je celo nekajkrat večja, pa je bila prazna v, na oko rečeno, vsaj štirih petinah svojih kapacitet. Le par deset metrov od njiju pa so bile z večjimi in manjšimi limuzinami Novomeščanov in nekaj prišlekov zaparkirane praktično prav vse vozilom dosegljive in tudi one komajda dosegljive travnate bankine in nasploh travnate in že tudi manj travnate površine v samem športnem parku. Da, skoraj vsak od udeležencev športnih in psevdošportnih dogodkov si je udobno pripeljal avto skoraj do igrišča, čeprav je bilo v sosednjih parkirnih hišah brezplačnega prostora za ta vozila v izobilju. Očitno sami »veliki« športni duhovi. Med prej naštetimi so, kakor sem opazil, le košarkarji svoje avtomobile primerno parkirali. V parkirni hiši.
Čudno.


In potem naj tem ljudem občinski proračun gradi parkirne hiše? Čemu le? Za koga? Izgleda, da bo bolje narediti nekaj novih zelenic, lahko kar zelenice v več etažah, ki jih bodo taki radostno zaparkirali.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(fotografije: parkirni hiši Portoval in Tuš ter območje športnega parka Portoval, 25. avgust 2007 med 9:37 in 9.46 uro)

Ni komentarjev: