ponedeljek, 31. december 2007

ZAPOLNITI PRAZNINO ZA CIRKUSOM

O luknjah na igrišču na Loki.


Nekaj preteklih dni, morda tednov je na Loki gostoval Dunajski cirkus. Sliši se seveda imenitno – cirkus iz velikega, svetovljanskega Dunaja v malem, provincialnem Novem mestu! Menda so Rusi v cirkuških zadevah boljši, a tudi avstrijski cirkus, ki prihaja iz naše nekdanje monarhične prestolnice, se ne sliši slabo. Pa je menda imenu navkljub pustil kar nekaj razočaranih mladih in starih oči. A to je vendarle le kratkotrajno razočaranje.
Cirkus je na Loki svoje mesto našel na igriščih. Na enem delu igrišč so se dvignili šotori, ki so jih obdale prikolice in okoli katerih sta se medlo pasli dve eksotični grbavi bitji, drugi del igrišč pa je služil za parkirno površino obiskovalcem. Ta igrišča so bila sicer temeljito prenovljena pred par leti, najdražji kos prenove pa je bil najbrž ureditev ustreznih površin, torej tudi asfaltnih površin za igro. Te morajo pač biti ravne, vodoravne, gladke, da je šport varen in sploh mogoč.
Igrišča na Loki so v lasti Mestne občine Novo mesto, katere župan je Lojze Muhič, z njimi upravlja Agencija za šport Novo mesto, katere direktor je novomeški podžupan Križman, cirkusu pa je blagoslov namenil celo sam direktor novega novomeškega Zavoda za turizem, nekdanji županov svetovalec za turizem Kuljaj. Sae velike glave so se ukvarjale s tem cirkusom.
Načeloma se zdi odlično imeti cirkus sredi mesta, tik ob starem mestnem jedru, če zraven dobijo vsaj otroci še brezplačne karte, pa tudi če je cirkus iz najbolj zakotnega dunajskega kvarta, pa se zdi že skoraj sanjsko.
Pa vendar, če so igrišča, potem so namenjena primarno košarki, rokometu, odbojki in drugemu, kar razgiba telo meščana, zaradi česar je treba vse ostale možne rabe teh površin podrediti potrebam teh športov. In če so bila igrišča komaj pred par leti prenovljena, je treba tudi paziti, da bodo zdržala še kaj prihodnjih let, posebej zdaj, ko je župan Muhič močno skrčil finančna sredstva za urejanje otroških in športnih igrišč v občini. Ampak pri nas se na vse to rado pozabi. Zato pa so dunajski cirkusanti tudi smeli zabiti desetine klinov v asfaltno površino igrišč na Loki. Vse za cirkus. Pošteno so preluknjali igrišča. Da o drugih manjših in večjih poškodbicah niti ne izgubljamo besed.
Kdo bo te poškodbe saniral, sem že na občinskem svetu vprašal župana Muhiča. Dal je besedo podžupanu Križmanu, ki je malce presenečeno odgovoril, da bo to uredil cirkus. Bomo videli, če bo to res in kako sploh bo to narejeno, in se bomo lahko šele zatem spraševali še, kdo bo odgovarjal, če to ne bo res. Že zdaj pa nam je lahko kristalno jasno, da asfaltna površina ne bo več, kar je bila. Da bi zato le ne imeli še kakšnega cirkusa.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(Fotografije: Loka, 23. december 2007)

Ni komentarjev: