ponedeljek, 10. december 2007

LEPO V GRDEM

O urejenosti prednovoletnih stojnic trgovcev na Glavnem trgu.

Če bi ne bil pred par tedni z asistentko Alenko fotografiral predmetov za novo staromestno trgovino »Kultura uživanja«, ki jo najdemo nad imenitno »Čajarno« na Glavnem trgu, bi le stežka tako dobro vedel, da imajo tamkaj ne le vsakovrstne čaje, ampak tudi zelo lepe, vabljive, celo veselemu decembru primerne artikle, zraven pa celo še kaj za zdravje ohraniti in okrepiti.

Toda lepota se ne konča pri predmetu samem. Kot pač ni vseeno, komu se kakšno darilo nameni, tudi ni vseeno, kje je darilo razstavljeno ali postavljeno na ogled oziroma na prodaj. In pri tem so imeli v trgovini te dni malce nesrečno roko. Predvsem z ureditvijo stojnice pred trgovino.
Stojnica je najbrž povsem dobra ideja za pospeševanje prodaje, a upal bi si reči, da ni vseeno, kakšna je, kako se jo uredi, kam se jo namesti … K lepim predmetom bi pač sodila lepa stojnica in lepo urejen prostor ob njej. Tokrat so na to, kakor kaže tudi spodnja fotografija, pozabili. Zgodi se zato, da se celo najbolj imenitni predmeti znajdejo pod najbolj cenenim senčnikom in med trumo banalnih korit za rože, reklamnih tabel in prometnih znakov, vse to pa zaljšajo še te dni pričakovane girlande in utripajoče lučke.

Kakopak pa ta primer sploh ni nič nenavadnega v Novem mestu in v njegovem starem mestnem jedru. Žal še ni vsak trgovec tako dobro izučen in pretanjen, kot so denimo v trgovini L'Occitane, kjer znajo poskrbeti za vsak detajl v notranjosti, v izložbi in na zunanjščini. Kultura kvalitetnega urejanja prodajnega prostora v Novo mesto stopa le počasi, pravzaprav zelo prepočasi.

Kakor zdaj kaže je bolj ali manj konec s celovito decembrsko okrasitvijo hiš na trgu, kot kaže bo zdaj to vsak počel malo po svoje in očitno še kar brez smernic in soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, in tudi stojničarji, naj si bodo prednovoletni ali pa kakšni drugi, bodo očitno še kar nekaj časa vsak po svoje našarili svoj prostorček.

To je v Novem mestu morda res le en droben problemček. A nič manj pozornosti vreden.


Lepi predmeti iz trgovine Kultura uživanja

Neprijeten prodajni prostor pred trgovino Kultura uživanja

Tomaž Levičar

Mestni svetnik

(Fotografije: predmeti iz trgovine Kultura uživanja na Glavnem trgu 17, november, december 2007; stojnica pred trgovino Kultura uživanja, 6. december 2007)

1 komentar:

Unknown pravi ...

, ne vem, kaj se razburjaš, saj je naš presvetli župan jasno in glasno rekel, da je mesto razsvetleno manj, ampak dražje! :) Razumeš? Ne? Saj tudi drugi ne ...