torek, 22. januar 2008

JE GRILL ŠE PODŽUPAN?

O krizi identitete na vrhu občinske organizacije.

Včeraj sem zastal ob branju prispevka na spletni strani www.lokalno.si, namreč ob prispevku, ki govori o obisku poslanske skupine SDS na Dolenjskem. Takšno delo stranke je sicer vredno pohvale in me ne čudi prav močno, bolj pa me je začudil zadnji odsek naslednjega zapisa:
»Poslancem bodo popoldne na Rotovžu podrobneje predstavljali tudi t.i. gospodarsko središče jugo-vzhodne Slovenije, ki naj bi v sklopu državnih prioritet nastajalo v Novem mestu. Kot je znano, ta projekt novomeška občina z zamudo uvršča v svoj letošnji proračun (v prvem branju postavka ni omenjena niti z besedo) in Grill opozarja, da lahko naložba izpade tudi iz državnih načrtov, če Novomeščani ne bodo pospešeno delali na njej.«

Ivan Grill opozarja Novomeščane?! Ivan Grill je, kolikor je meni znano, že debelo leto dni novomeški podžupan. Ni kateri koli podžupan, pač pa tisti podžupan, ki je zadolžen za strateške zadeve. Ker je podžupan, se od Grilla pričakuje, da bo na občini marsikaj naredil, oziroma da bo poskrbel, da bo narejeno, kar mora biti narejeno. Ker je podžupan za strateške zadeve, pa se od njega povrhu pričakuje, da bo pravočasno poskrbel za projekte, ki so usodnega pomena za to občino, torej tudi za projekt, kot je gospodarsko središče, ki ga je aktualna občinska oblast, v kateri naj bi sodeloval Grill, celo pozabila umestiti v proračun za leto 2008!
Ne pričakujemo, da nas bo Ivan Grill kot novomeški podžupan na svojih strankarskih zborovanjih in preko medijev opozarjal, da bi naj neki Novomeščani morali nekaj delati. Novomeščani ne rabimo niti migniti za gospodarsko središče ali pa za kaj drugega, ker imamo v tem štiriletnem mandatu tudi podžupana Grilla, da dela za Novomeščane. Ne pa obratno.

Od podžupana se pač ne pričakuje, da takole z distance ali zviška gleda na nedelo na novomeški občini, za katerega je, če to želi ali pa ne, tudi sam odgovoren. Sploh pa ni primerno, da jadikuje ob vprašanju vodenja projektov v okviru »Gospodarskega središča Novo mesto« (univerzitetni kampus, podjetniška cona, mrežni inkubator, znanstveno-tehnološki park), saj je vsaj pri teh projektih prejšnje vodstvo občine in tudi Podjetniški center naredilo kar dovolj, da bi sedanje občinsko vodstvo s podžupanom Grillom in tudi z ostalimi deležniki zadeve lahko prav kvalitetno nadaljevalo. Pa očitno tega niti uvidi ne.

Enkrat se bo treba odločiti – biti aktivno in odgovorno poleg v dobrem, a tudi v slabem, torej na tako imenovani oblasti, ali pa enostavno oditi od oblastnih jasli. In to ne le z eno nogo.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Referenca:
http://www.lokalno.si/si/aktualno/ljudje/?id=3878

Ni komentarjev: