sreda, 9. januar 2008

S CERTIFIKATOM 9001:2000

O tistih, ki so iz Novega mesta in posedujejo certifikat kakovosti ISO 9001:2000, ki mu nekateri na novomeški občini lahkotno odrekajo pomen.

Na spletni strani http://www.siq.si/uploads/media/SIC_RL_2007-12a.pdf je možno najti imetnike certifikata kakovosti ISO 9001:2000. Imetnik tega je do lanskega leta bila tudi Mestna občina Novo mesto, a ga je izgubila, ker ni bila sposobna v roku odpraviti nekaterih pomanjkljivosti.

Kot sem že včeraj dejal, nekateri z vrha novomeške občine javno, jasno in začuda kar glasno, pač kar na seji občinskega sveta, relativizirajo oziroma minimizirajo pomen tega mednarodno uveljavljenega certifikata in vsega kar je z njim povezano. Bilo bi sila zanimivo vprašati odgovorne na občini, zakaj se jim posedovanje tega certifikata in delo skladno z njim zdi nepomembno, odvečno, predvsem pa, ali menijo, da je slaba tudi odločitev vodstev vrste drugih organizacij, da si pridobijo ta cerfitikat in da delujejo skladno z navedenim standardom.
Na seznamu organizacij s certifikatom najdemo tudi kakšnih dvajset novomeških podjetij oziroma organizacij – denimo: Krka d.d., Kompas Novo mesto, Upravna enota Novo mesto, CGP d.d., Intel servis d.o.o., Komunala Novo mesto, Splošna bolnišnica Novo mesto, Tiskarna Novo mesto, VGP Novo mesto d.d., Dolenjske pekarne d.o.o., Yurena Novo mesto d.o.o., Zavarovalnica Triglav OE Novo mesto,… Da številnih drugih širom države sploh ne naštevamo. Je to res preslaba družba za Mestno občino Novo mesto?

Certifikat seveda ni bistvo, je pa, in to je pomembno, pokazatelj tega ali organizacija deluje skladno z navedenim standardom in njegovimi vodili ali ne. ISO 9000 standard lahko pomaga organizaciji dosegati višjo kakovost oziroma kvalitetnejše vodenje. To pa je nekaj kar novomeška občina ob še marsičem drugem dandanes res zelo močno potrebuje.

V branje predlagam tudi dva kritična članka časopisa Park o dogajanju in »obljubah« občine v zvezi s certifikatom kakovosti:
http://www.park-on.net/?p=1332
http://www.park-on.net/?p=813


Tomaž Levičar
Mestni svetnik
www.levicar.si@gmail.com

Ni komentarjev: