nedelja, 23. september 2007

TURISTI PRED VRATI

O preselitvi Turistično informacijskega centra na Glavni trg, o njegovem delovniku in o njegovi ekonomiji ter o Zavodu za turizem in vse to nekako pred svetovnim dnevom turizma, ki je 27. septembra.



Novomeški Turistično-informacijski center (TIC) je imel dolga leta svoje prostore v občinski stavbi na Novem trgu. V tisti stekleni stavbi, ki je sedaj bolj ali manj tik pred svojim koncem. Sicer je bilo to v središču Novega mesta, a vendarle na obrobju mestnega središča, predvsem pa na obrobju življenja in ne prav ob poteh obiskovalcev mesta. Prostori so bili povrhu majhni, tesni, neudobni ter, vsaj zadnjih nekaj let, izmučeni, neurejeni, na nek način celo zanemarjeni. Zato in zaradi klicev mnogih meščanov, tudi Društva Novo mesto, da naj zadevi občina že vendarle priskrbi lepši prostor na primernejši lokaciji, se je začel proces selitve. Tako kot mnogi procesi na občini, je tudi ta tekel počasi. In z zapleti.


Šli naj bi kar na Glavni trg. Prejšnji župan je začel odisejado s selitvijo TIC že nekako leta 2005. Takoj se je pokazalo več možnih rešitev. Najpogosteje se je omenjal Glavni trg 30. Tu bi se TIC-u kasneje pridružil muzej razvoja mesta. Možna rešitev je bila denimo tudi v mladinskem hotelu, saj je DNŠ prostore v okviru hotela občini ponudil v zameno za tiste ob rotovžu, kamor bi oni s kavarno širili svojo knjigarno. Na koncu pa je TIC torej pristal ravno v tej žal nesojeni knjigarni-kavarni. Vmes se je zgodilo precej peripetij s selitvijo prejšnjega najemnika in z na novo zraslimi ambicijami podjetja Zarja d.d., da bi si kar sredi trga uredila pisarniške prostore. Vse skupaj je zatorej h koncu pripeljal šele sedanji župan. Nova lokacija je za TIC seveda odlična, prostori so ličneje opremljeni, a še vedno ne prav kaj prida veliki, kup problemov pa očitno kar ostaja. Mnogi so menili, da bodo problemi izginili z ustanovitvijo Zavoda za turizem.


Občina se je ustanavljanja Zavoda za turizem lotila pred letošnjim poletjem. Na vrat na nos. In ne da bi se v zvezi s tem posvetovala vsaj s turističnimi delavci iz občine in širše, z gospodarsko zbornico pa z obrtno zbornico in z mnogimi drugimi, katerih mnenja oziroma usmeritve so pri taki stvari dobrodošli.
Zaradi take ihte bi si seveda tudi mislili, da bo poleg gole formalne ustanovitve zavoda nemudoma narejenega še kaj več. Pa doslej ni bilo tako in tudi ne kaže da bo kaj kmalu. Statut zavoda denimo še sedaj ni niti pripravljen, zaradi česar tudi ni razpisa za direktorja tega zavoda in vsled vsega tega ta tudi ne more delovati. Zavod imamo torej praktično le na papirju. In zato je TIC v svojem bistvu še danes prav tak, kot je bil prej pa četudi je v lepih novih prostorih. Obetali so nam drugače.

Preberimo recimo naslednje iz obrazložitve k Odloku o ustanovitvi Zavoda za turizem, ki so jo napisali na občini: »(…) Ocenjujemo, da bo zavod pridobil lastnih sredstev do 20% vseh sredstev. Pogoj za to pa je takojšnja ustanovitev zavoda, saj bi z njo še ujeli večji del glavne turistične sezone.«
Evo, tako imenovana poletna turistična sezona, zaradi katere se je nekaterim tako zelo mudilo, je sedaj mimo, napovedanega prihodka pa še vedno prav nikakršnega. Na TIC niti spominkov ne prodajajo turistom.
Obeti s tem zavodom so bili, jaz sem bil do njih resda silno rezerviran, realizacije pa ni prav nobene. Je občinarjem preveč energije pobralo sajenje rožic za Entente Florale? Morda. Očitno ustanoviteljska vnema v tem mestu ni popustila že vse od Rudolfa IV. Le da se danes vedno nekaj mudi. Pa noben ne ve točno zakaj. Spomnimo se še lahko, da je bila prav zelo podobna ustanoviteljska vnema in ihta med nami prisotna ob ustanavljanju Univerzitetnega in raziskovanega središča Novo mesto (URS). Ravno toliko, da tedaj niso rekli, da bo svet padel s tečajev, če se ta URS ne ustanovi nemudoma, poslanec Grill pa je obetal zato še veliko finančnih sredstev države in podobnih – seveda le če bo stvar seveda nemudoma ustanovljena. In so pohiteli. No, zdaj je časa preteklo že za skoraj cel vek, našemu Grilu se počasi izteka mandat v parlamentu, pa ni od vsega še nič kaj dosti. Izgleda, da se na občini vedno mudi z ustanavljanjem nečesa, potem pa nihče ne ve dobro, kaj naj z ustanovljenim počne.

Sicer pa revolucionarnih sprememb od tega zavoda res ne gre pričakovati, kar je že ob njegovi ustanovitvi povedal tudi svetniški kolega Kramar – TIC zdaj in Zavod za turizem potem bosta res bolj ali manj eno in isto – enako število ljudi, isti ljudje, približno enak obseg financiranja, podobna organizacija, podoben program del… Skratka, nič kaj dosti nastavkov za spremembe. A počakajmo vsaj še toliko, da bomo videli, kdo bo imenovan za direktorja tega Zavoda za turizem, kar bo zagotovo spet vsaj toliko zanimivo spremljati kot dogodivščine ob izbiranju direktorice knjižnice.


Vrnimo pa se raje na ta TIC, ki je zdaj lepo na Glavnem trgu. V petek zvečer sem spet posedal za mizico Knjigarne Goga, me je pač gospod pisatelj povabil na vodo, dobil sem pa celo sok. In so prišli mimo turisti. Iskali so fotogalerijo, ono Radovičevo zadevo, pa so zato malce zaskrbljeni prišli na TIC po to in morda po še kakšno informacijo. Vrat niso mogli odpreti. TIC je bil že zaprt. Zapirajo ob 18.00. Enkrat je seveda treba končati z delovnikom in v petek zvečer morda še ni katastrofalno, če je TIC zaprt. Toda precej slabše in zelo nenavadno pa je, da ima TIC ob sobotah odprta vrata le 4 dopoldanske ure, a še huje, v nedeljo, ko se v Novem mestu znajde morebiti še največ gostov, ki bi informacije zagotovo potrebovali, je TIC celo povsem zaprt.
Kakšna bo rešitev? Zdi se mi, da kaj dosti od občine ne gre pričakovati, bo pa zato k rešitvi teh zagat očitno doprinesel kar Hostel Situla. Hostel v stavbi, kjer je bila nekoč tudi Ribja restavracija, obeta poleg ostalega tudi lastno informacijsko pisarno. Hostel bo seveda odprt svetek in petek, s tem pa menda, kakor obeta kolega Grobler z DNŠ, tudi njihova turistična info pisarna. Pa še spominke bodo prodajali, pa kolesa bodo imeli … Tako bomo imeli očitno kar dva TIC-a, občinskega in študentskega. Na razdalji kakih 50 metrov. Le kateri bo boljši?

Morda bi še vedno imelo nek smisel, da bi tam ob rotovžu, kjer je danes občinski TIC, vendarle uredili knjigarno-kavarno, v Situlo pa preselili TIC. Če je za kaj takega seveda sploh še kaj volje pri enih in drugih.


Če si župan za svojega edinega svetovalca postavi svetovalca za turizem, potem si mislimo, da je zdaj to sila pomembno področje razmišljanja in dela v tej ustanovi. Pa je po vsem tem to res?


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

http://www.world-tourism.org/
http://www.unwto.org/
http://www.ntz-nta.si/

(fotografije: TIC na Glavnem trgu, 22. september 2007)

Ni komentarjev: