sreda, 19. september 2007

ZARJA DRVI V TEMO

O učinkovitosti vlaganj občinskega podjetja Zarja d.d., njegovem vodstvu, dejavnostih in ostalem, s čimer se je sploh moč seznaniti preden kupec na njihovi spletni strani povsem izgubi voljo, da bi gledal, in tudi upanje, da bo sploh še kdaj kaj videl.


Kupci novih stanovanj so v veliki meri mlade družine. V Novem mestu stanovanja menda gradi in prenavlja in prodaja tudi podjetje Zarja d.d. Zarja d.d. je v večinski lasti Mestne občine Novo mesto. Glede na to, da mladi ljudje izjemen delež informacij, ki jih vsakodnevno iščejo, pridobivajo preko interneta, in glede na to, da je razvoj informacijske družbe menda že vrsto let tudi eden imanentnih projektov občine, bi smeli pričakovati, da tovrsten odnos do interneta občina uveljavlja tudi v svojih podjetjih. Torej tudi v Zarji d.d. Pa ne le to, ime »Zarja« skuša najbrž človeka nagovarjati tudi k temu, da ima opravka s podjetjem, ki je ni le eno navadno podjetje, ampak je znanilec sprememb, novega, sodobnega, da ima ob sebi podjetje, ki zmore iz poltemnega in hladnega jutra pripeljati v lep, svetel, sončen dan.

In res, Zarja d.d. ima svojo domačo stran na internetu. Imenuje se http://www.zarja.si/ . Pričakovanja imamo kupci seveda vedno velika. Zagotovo bomo, si mislimo, na spletni strani tega nepremičninskega podjetja, tako smo pač navajeni pri kakšnih drugih, izvedeli vse o podjetju, o njegovem lastništvu, o dejavnostih, pa seveda o ponudbi in morda, če bo sreča mila, celo sklenili kak posel.

Pa poglejmo. Priznam že kar nemudoma, da mi je bilo najbolj smešno brati poglavje, kjer Zarja d.d. razlaga, kakšno je njeno poslanstvo. In prvi stavek tam je: Oskrba s paro in toplo vodo. In drugi stavek je: Posredništvo. In tretji stavek je: Dejavnost domov, kampov in drugih nastanitvenih obratov. In četrti stavek je: Drugo finančno posredništvo. In tako naprej po najbrž kar standardni klasifikaciji dejavnosti, v prepisovanju katere je Zarja d.d. očitno našla svoje poslanstvo. Poslanstvo? Khm. Ok, pustimo to. Poglejmo raje, kdo je predsednik nadzornega sveta Zarje d.d.! Bil sem prepričan, da ni več, a na uradni spletni strani podjetja vendarle piše, da je to mag. Boštjan Kovačič. Bil sem na podlagi zapisov medijev prepričan tudi, da se je njihova uprava do danes že krepko razbohotila, a očitno so mediji zatajili, ko so trdili, da ima Zarja d.d. zdaj že dva člana uprave. Živel sem torej v zmoti - saj verjamem, da podjetje na svoji uradni spletni strani ne laže. Le enega imajo. Miloša. Ni Boruta. Ok, pustimo pri miru še to. Poglejmo raje projekte, ki jih podjetje pripravlja. Ojej, le dva sta. Pa tako veliko podjetje! Eden od teh dveh projektov je tudi v današnji novomeški občini, namreč stanovanjski prizidek na Jerebovi 8. Čisto zraven sodišča in preiskovalnih zaporov, v katere, kakor mi je nekoč razložil gospod Smolej, bolj ali manj začasno vtaknejo tudi najhujše kriminalce. Toda mar ni ta prizidek že zgrajen? No, pa poglejmo še, kakšna je njihova ponudba nepremičnin pri prodaji. Ni pestra, ni bogata, je pa zato vsekakor pri Zarji d.d. na voljo 44 m2 veliko stanovanje, sicer resda v Sevnici, a ker ga ponujajo za 0 evrov, jih nameravam zjutraj nemudoma ne le poklicati, ampak kar obiskati, še preden odpro vrata v nov delovnik bom stal tam, in skleniti kupoprodajno pogodbo. Postal bom vesel nov lastnik 44 m2 velikega stanovanja v Sevnici. Najbrž ga bom kar oddajal. Pojdimo naprej. Ker sem na julijski seji novomeškega občinskega sveta sodeloval pri potrditvi lokacijskega načrta za dva nova večstanovanjska objekta, ki naj bi jih gradila Zarja d.d., torej na slavni Jakčevi in tudi v mestnem jedru, me je zanimalo, kako na svoji spletni strani promovirajo te zanje kar velike in pomembne projekte. Pogledal sem v poglavje Planirane gradnje. In zagledal sem kaj? Praktično nič. Vsekakor pa čisto nič o teh gradnjah in nič o kakršnih koli drugih planiranih gradnjah tega občinskega podjetja. Res zelo občinsko.

Ob stanju tega občinskega podjetja, kakršnega prikazuje njihova spletna stran, se vprašam seveda marsikaj, vprašam pa se tudi to malenkost, koliko denarja so sploh zapravili za postavitev in vzdrževanje teh spletnih strani. Kolikor so ga, je bil brez dvoma stran vržen denar. A to je bil ob vsem denarju, ki ga je v takem podjetju moč nepremišljeno zapraviti, zagotovo le drobiž. Ali to kaže še na kaj drugega?


Ja, ja, res žalostna tale zarja. Še najbolj spominja na informacijsko temo.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik


(fotografiji: zarja in Gorjanci z Marofa, 8. december 2006; zarja in Gorjanci z Ragovega loga, 24. november 2006)

Ni komentarjev: