torek, 4. september 2007

MORDAXOVO SPREHAJALIŠČE

O še vedno ne obnovljenem Mordaxovem sprehajališču.


Mordaxi so bili prvi grmski graščaki, že preko 400 let je od tedaj, Mordaxovo sprehajališče pa je par let stara peščena pot, ki se kilometer in pol dolgo vije ob potoku Težka voda od gradu Grm do Regrče vasi. Pot bo nekoč dobila svoje nadaljevanje ob potoku vse do Gotne vasi na eno stran in do Sprehajališča Primičeve Julije oziroma do reke Krke na drugo stran.

Mordaxovo sprehajališče je že precej mesecev na nekaj svojih odsekih uničeno, popraviti pa bi ga morala občina.
Novomeški občinski svet je kar nekaj časa pred poletnimi počitnicami sprejel občinski proračun za letošnje leto. V njem je tudi proračunska postavka 11 049 009, ki se imenuje Ureditev pešpoti, na kateri je zagotovljenih 114.001 evrov. Teh 114.001 evrov, naj bi občina, kakor piše v obrazložitvi postavke, v dveh tretjinah namenila drugi fazi obnove mosta v Ragov log, tretjino pa investicijskemu vzdrževanju sprehajalnih poti, točneje za prenovo Mordaxovega sprehajališča, in sicer za dela, ki niso zajeta v redno vzdrževanje zelenih površin.


Ne želim tule tokrat polemizirati o tem, ali je res potrebno kar skoraj 40.000 evrov denarja nameniti za obnovo Mordaxovega sprehajališča, zdi se mi vsekakor mnogo preveč, tudi ne želim opomniti, da bi občina že vendarle morala rešiti lastniško vprašanje in zamenjati parcele z Revozom, Revoz namreč uporablja občinske nepremičnine, občina pa Revozove, vsekakor pa želim opozoriti in izpostaviti, da občina te poti še vedno ni obnovila pa čeprav je sprehajalna pot uničena že praktično od konca leta 2006 in čeravno je bil proračun, kakršnega si je skupaj z obrazložitvami pripravil sam župan Muhič oziroma uprava, sprejet že meseca maja. In najprijetnejši čas sprehodov v letu je nekako mimo. Kdaj bo pot vendarle popravljena, je pa seveda zgolj zanimivo vprašanje. In nič drugega.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(fotografije: prikaz poškodovanih odsekov Mordaxovega sprehajališča, 18. avgust 2007)

Ni komentarjev: