četrtek, 13. september 2007

BREG JE ŠE ZAPRT

O še vedno zaprti Restavraciji Breg, ki je niti v letu dni od mrtvih ni obudil aktualni župan Lojze Muhič, čeprav je prav pred tem letom dni razkošno govoril, da jo bo.

»Poskrbel bom, da bosta v kratkem času znova odprta Restavracija Breg in urejen Narodni dom,« je pribil Lojze Muhič v intervjuju v lanski septembrski številki Vašega mesečnika. Obljubil je torej širni javnosti pred celim letom.
Ali je eno leto dovolj dolg čas, da ga lahko imamo za »kratek čas«, v katerem bi smeli pri taki zadevici pričakovati, da bo obljuba že izpolnjena? Da, bi rekli, da bi kar moralo biti to več kot dovolj časa, da se z njim povsem do vrha napolni pojem »kratek čas«. Sploh pa ob tako prepričljivem besednem nastopu, ki ne pušča prostora za dvom. V takih primerih poslušalec oziroma bralec pač pričakuje, da odločnost, ki jo začuti, na nečem, kar žal le sluti, trdno temelji in da niso besede le v prazno izrečene.


Fotografija ob tem prispevku, ki prikazuje vhod v nekdanjo Restavracijo Breg s slavnim obvestilom, da je zadeva odtlej naprej zaprta, pa seveda ni stara eno leto, ampak ta fotografija ni doživela še niti en cel dan. Ja, in slavna restavracija na Bregu je očitno še vedno kar zaprta.

Morda je v tem dolgem času enega leta čas postal celo še krajši. Morda je tisto, čemur smo lani rekli en mesec, postal pravzaprav le en dan. Zato morda še za nič ni prepozno. Ali pa nam je že jasno, da bo čas ponudil še enkrat več le nič.

Iz ne vem kakšnega razloga kandidati za najrazličnejše funkcije pred kakršnimi že koli volitvami obljubljajo vse mogoče. Neredko nič takega, za kar bi vedeli, da je možno spraviti v življenje. Tudi ob županskih volitvah je tega na pretek. Človek takšnim želi verjeti, saj upa in se prepričuje, da je zdaj pa vendarle naletel na pravega, ki bo iz naše občine, iz naše firme, iz našega društva ali iz že nečesa česar del smo končno naredil raj, ki si ga seveda vsi zaslužimo.
Mediji, ki bi v idealni družbi mogli biti pomočnik volivcem pri iskanju prave rešitve oziroma pri razkrinkanju prevarantov, pa zaradi odsotnosti volje, časa ali znanja itak ne preverjajo, kaj od obljubljenega je sploh možno oziroma verjetno in kaj od obljubljenega je možno edinole v sanjah. Pa še to ne v sanjah kogar koli. Župani očitno sanjajo drugače.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(Fotografija: vhod v nekdanjo Restavracijo Breg, 12. september 2007)

Ni komentarjev: