ponedeljek, 10. september 2007

ZGODOVINA ZGODOVINE

O tem, da občina ni podprla, četudi je bilo napovedano s samega vrha, tisk turističnega oziroma kulturno-zgodovinskega vodiča, ki ga je letos pripravilo Društvo Novo mesto.


Društvo Novo mesto je z namenom promocije starega mestnega jedra v začetku letošnjega leta pripravilo publikacijo o njegovih lepotah in njegovi zgodovini, poudarek v njej pa je bil dan ustvarjalcem, ki so skozi stoletja zaznamovali podobo in utrip današnjega mestnega jedra, torej pisateljem in pesnikom, slikarjem, znanstvenikom, arhitektom ter njihovim muzam. Publikacija se imenuje »Novomeški ustvarjalci - Zgodovina za prihodnost«. Sedaj si jo lahko ogledate na spletni strani Društva Novo mesto.

Toda projekt se je ustavil zgolj pri digitalni obliki publikacije. Društvo Novo mesto je sicer imelo načelni dogovor z občino (kdo sploh še ve, kaj pomeni biti načelen?), da bo ta že spomladi, ki pa je sedaj seveda že zdavnaj mimo, podprla izdajo tiskane oblike publikacije. Tiskovino, ki ima blizu 100 strani, bi razdelili brezplačno po gospodinjstvih širom občine ter jo seveda ponudili tudi turistom. Predvidena naklada je bila vsaj 10.000 izvodov. Žal je vse ostalo le pri izpovedanem, pri besedah, kot se reče.

Še ena poletna turistična sezona pa je že mimo. In še ena priložnost je ušla. Pa drugo leto. Pa kakšno drugo leto. Važno, da se dela zgodovina. Bo zadeva zato morda še malce pridobila na obsegu, na teži torej in morda celo na tehtnosti. Vsako slabo je očitno res za nekaj tudi dobro.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(fotografija: staro mestno jedro v jutru, 6. december 2006)

1 komentar:

Damjana Ž. pravi ...

Publikacija je lepa in uporabna, z veseljem bi jo človek prijel v roke in se odpravil po opisani poti. Tudi za turiste bi gotovo prav prišla.
Da je sramota, kako naši vrli občinarji požirajo svoje besede pa ni treba posebej poudarjat, ne? Nič novega torej.

Upam da bo knjižica vseeno enkrat ugledala luč sveta, zares škoda bi bila, če jo ne bi.