torek, 18. september 2007

VSAJ 480 UR?

O hitrosti odzivanja Mestne občine Novo mesto na probleme in problemčke.


V trebanjski občini so se odločili za projekt 48-urni odziv na vsak problem v občini. Umno. In urno. Tudi v svetu poznajo podobne projekte, celo v 24 urah se želijo marsikje odzvati na probleme svojih prebivalcev oziroma svojega mesta. To seveda velja za enostavnejše vrste problemov, kot so recimo popravilo klopi, ki so jih načeli vandali, pa zamenjava žarnic na javni razsvetljavi, odmašitev odtokov meteorne vode, odstranitev porušenih dreves ter grafitov in razna druga »drobna« opravila oziroma popravila. Pač tisto, kar je dejansko možno, če je sistem dobro organiziran, nemudoma urediti. Celo na vprašanja občanov bodo v Trebnjem, pravijo, odgovorili v 48 urah.

Tudi v Novem mestu bi bil takšen projekt sila dobrodošel. Posebej zato ker je očitno, da dandanes celo v mesecu dni ne odgovorijo niti na vprašanje mestnega svetnika, kaj šele, da bi odgovor objavili na spletni strani, kar sem jim kot svetnik tudi že predlagal. Svet bi bil tedaj lepši za vse. Pa nič. Še slabše je, v Novem mestu so klopi recimo marsikje polomljene že več mesecev pa ni še nihče reagiral, podobno vemo za sprehajalne poti, tudi mnogi smetnjaki ostajajo uničeni, tudi kakšna taka luč se najde, celo otroška igrala ostajajo pokvarjena mesece in mesece. In tako naprej. Človek se vpraša ali odgovorni živijo v nekem drugem prostoru, so res le v pisarnah ali pa jim je za to enostavno malo mar. 48-urni odzivni čas bi bil za Mestno občino Novo mesto kar (pre)hud zalogaj.


V zadnjih 10 dneh denimo mimobežno opazujem en sila preprost izziv za občino. Na sprehajališče Primičeve Julije (pod lekarno) je pred dobrim tednom dni z drevesa padla malce večja veja pa tudi drevo je zelo poškodovano. Menda ga je udarila strela, so mi po ogledu stanja povedali kolegi strokovnjaki. Toda tako veja, ki bi jo lahko odstranili mimogrede, kot poškodovano drevo sta še kar tam. Vejo so sicer včeraj zbrcali stran, da se je naredil normalen prehod.
Drevo resda raste na parceli, ki je last Splošne bolnice Novo mesto, ta je za ureditev poti dala soglasje občini, a od te seveda upravičeno pričakuje tudi, da bo pot in zelenje ob njej ustrezno vzdrževala.
Da o tistem ubogem porušenem drevesu, ki že tedne in tedne leži v vodi sploh ne govorimo.


Bi novomeška občina za začetek torej začela vsaj s projektom 480-urni odziv na vsak problem v občini? Ali pa bi bil tudi to prehud izziv?

Namesto, da bi bila novomeška občina v načinu svojega dela zgled ostalim, manjšim občinam na Dolenjskem, bila njihovo vodilo, moramo danes ideje in dejanja drugih v naši okolici v resnici le občudovati.

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(Fotografije: porušeno drevo v Krki in poškodovano drevo, 16. september 2007; poškodovana klop, 18. september 2007)

2 komentarja:

FULKONTAKTFIŠING pravi ...

Tako so drevesa padala v Krko že tisoče let pred vami in verjetno bodo še kakih par tisoč za vami in vam podobnimi, upam vsaj. Takšno prevrnjeno drevo je tudi zelo pomembno za favno v Krki, saj mnogim živalim nudi zatočišče, skrivališče, vir hrane, naprimer zelo plemeniti prebivalki naše reke - ščuki, ki je mnogo več vredna kot motorizirana plovba po Krki, katero poleg takšnih radikalnih posegov v okolje v imenu nekega provincialnega pojmovanja lepega zagovarjate vi.
Lepo ste nam pokazali, da ste za lastni bedni politični prestiž pripravljeni žrtvovati celo čisto naravno okolje vseh nas.

Tomaž Levičar pravi ...

Hvala za komentar.
Pričakoval sem vas, kolega ...
Tomaž