nedelja, 28. oktober 2007

MESTO BREZ INTERNETNE SMETANE

O internetu na novomeški občini in o konferenci o iskalnem marketingu - SKIM, ki jo je vzpodbudil in soorganiziral someščan Primož Žižek.

Poznam kar nekaj nadpovprečno sposobnih ljudi, tako so opredeljeni po moji subjektivni, a drznem si reči, da kritični presoji, seveda Novomeščank in Novomeščanov, ki so šli iz tega mesta, ker mesto iz tudi povsem nerazumnih in ne nujnih razlogov ni nudilo možnosti razvoja njim in njihovim projektom. Ob misli na to mi vedno znova postane malce slabo. Komu drugemu bi moralo biti pa nekaj bolj slabo.
Eden od takšnih ljudi morda postaja Primož Žižek, moj sicer dragi prijatelj, ki je na svoji burni poti v tem mestu naredil že toliko stvari, da se nihče ne more zmrdovati nad njim, bi jih pa storil še več in še večje, če bi njegove tukajšnje projekte kdo podprl malce bolj jasno in bolj znatno.

Tudi internet Primožu ni tuj, posebej pa mu je ljub. Pred leti je sodeloval tudi v projektnem svetu novomeškega župana, vodil ga je Čedo Jakovljević (Infotehna), ki se je ukvarjal s pripravo strategije in akcijskega načrta razvoja tega področja. Poleg županovega projektnega sveta za univerzo je bil to pravzaprav edini izmed številnih projektnih svetov, ki jim je sploh uspel kak spodoben rezultat dela. Oboje, namreč strategijo in akcijski načrt, so tako rekoč pred rokom pripravili. Toda za tem ni bilo na pripravljeno delo nobenega smiselnega odziva s strani občine. Kar je seveda vsaj nenavadno.

Letos sem ob sprejemanju proračuna na to strategijo in na ta akcijski načrt opozoril župana Muhiča, a me je mimogrede odpravil, na način, ki je že nekako uveljavljen. Da ni denarja, pravijo. A denar v resnici je, le da gre za manj nujne zadeve. Pa sem že vajen takega odnosa - ne pa tudi sprijaznjen s tem. Si pa pač mislim, da kdor še ni uspel zagrabiti interneta v svoje roke, ta je že daleč za prihodnostjo. To velja tudi za občine. In Primož to dobro ve, saj se tudi na tem področju loteva različnih projektov, tudi raziskav s svojim podjetjem. Eden od teh projektov, katerega pobudnik je in sedaj tudi šef programskega odbora, je t.i. SKIM – namreč Slovenska konferenca iskalnega marketinga. Prva je potekala minuli teden v Ljubljani na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije. Razmišlja pa praktično o tem, kako na internetu tudi kaj zaslužiti – če smem vse skupaj poenostaviti. Saj te zadeve zakomplicirati jaz itak ne bi znal.

Več o tem ter tudi Primoževe razmisleke si je moč prebrati na:
http://www.skim.si
http://www.vest.si/2007/10/24/na-spletu/
http://www.vest.si/2007/10/19/skim-denar-na-spletu/
http://mobilnipotepi.blog.siol.net
http://www.e-laborat.si

Če bo kdaj župan Muhič podprl razvoj interneta in storitev povezanih z njim, torej vsaj denimo začel izvajati (novelirano) strategijo razvoja in akcijski načrt novomeške občine na tem področju, bomo lahko veseli. Novo mesto je imelo priložnost, da se vsaj v slovenskem merilu postavi visoko, če že ne najvišje na tem področju, a se ji je in se ji očitno še naprej odpoveduje.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Ni komentarjev: