nedelja, 14. oktober 2007

DELI SI IN VLADAJ

O dvorazredni občini, katere župan si z javnim denarjem rad podeli kup ugodnosti in v tem početju močno prekaša tako zunanjega ministra kot premiera.

Prebivalci novomeške občine smo po novem očitno razdeljeni v dva razreda. To nista prirejena razreda, en ob bok drugemu, ampak sta si v razmerju podrejenosti. Razreda nista nastala kakor koli, ob pomoči neke nevidne roke, pač pa kar z oblastno intervencijo, z delitvijo javnih, davkoplačevalskih sredstev. Vse skupaj je z nastopom županske funkcije uvedel oziroma ustvaril Lojze Muhič.



Po tem, ko je pred par tedni Muhič skesano javno priznal, da njemu in občini nasploh delo ne gre dobro od rok, smo zdaj izvedeli še, da zna Muhič navkljub slabemu delu v prid javnih interesov zelo lepo poskrbeti vsaj zase in za svoje najbližje. Že več mesecev namreč pridno deli kadrovski plen, to je tudi skoraj vse, kar je v svojem dosedanjem mandatu naredil, v zadnjem mesecu pa se je ob pozornem delu novinarjev javno pokazalo še to, da si Muhič očitno želi od davkoplačevalcev še kar nekaj več ugodnosti zase.
Tako je v zadnjem mesecu dni Muhič na turistični izlet v Anglijo, stvar je bila delovne narave kvečjemu za enega, poslal kar osemčlansko ekipo kolegov z občine in iz svoje stranke Zveza za Dolenjsko. Potovanja seveda ni plačal iz svojega žepa, ampak z javnimi sredstvi. Občina je za to odštela 7.000 evrov. Zdaj pa je novomeški časopis Park, ki med ostalim spremlja tudi Muhičeve parkirne odisejade, razkril še, da je tako imenovani župan z zopet javnimi sredstvi okoristil očitno kar 15 oseb, ki so povezane z občino. Razdelil jim je brezplačne letne parkirne dovolilnice, ki mu jih je sicer na njegovo zahtevo izdalo javno podjetje Komunala Novo mesto. Kar je še dodatno bizarno, pa je to, da je Muhič ob vseh problemih, ki jih imata občina in javni sektor nasploh, Komunalo prosil kar za sponzoriranje občine v obliki ničesar drugega kot parkirnih dovolilnic. Po pisanju Parka gre spet za vrednost okoriščanja v višini okoli 7.000 evrov. Ali je sploh možno kaj bolj neumnega?
Muhič si to svojo župansko funkcijo milo rečeno zelo nenavadno predstavlja. V urejenih demokracijah so to že zadostni razlogi celo za odstop.

Ciniki pa dodajajo, da naj se občani organiziramo in začnemo zbirati sredstva, da bi županu Muhiču in njegovim dali še za vsakodnevni kruh in mleko.

Res nenavadno kam ta svet gre. Včasih so vladarji delili ljudstvu, drobtine ali vsaj malo zabave so jim dali, če ni šlo drugače, da je bilo tiho, da ni zganjalo vik in krik in motilo cesarskih zabav in vele pomembnega početja, dandanes pa ta naš lokalni vladar Lojze deli kar samemu sebi. In zgolj poskuša vladati.
To da si je Ruplova Meta pripeljala s službenim avtom ministrstva toaletni papir in nekaj čistil, ni še nič. Da je Janša na državniško pot v tujino na državne stroške popeljal še svojo edino spremljevalko, izgleda tudi že kot malenkost. Lojze Muhič v takem okoriščanju pač močno prekaša zunanjega ministra in premiera.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik

(Fotografija: 1.a razred OŠ Grm – le od zunaj; 2. september 2007)

Ni komentarjev: