četrtek, 18. oktober 2007

ŽUPAN BI BIL ŠE SVETNIK

O nekom, ki bi bil, le zakaj, rad še kaj.

Večina v novomeškem občinskem svetu je v torek za tukajšnjega kandidata za državnega svetnika izglasovala Lojzeta Muhiča. Tak izbor dandanes sploh ne čudi preveč, nekoliko pa vendarle čudi relativno nizka podpora Muhiču. Imel je neposreden dvoboj le z Adolfom Zupanom, saj je Kekec prej iz očitno le taktičnih razlogov odstopil. Za Muhiča je glasovalo 16 svetnikov, za Zupana pa 12. Tako tesna zmaga nekoga, ki je župan, proti nekomu, ki nima za sabo koalicije itd, je dokaj jasno kritično sporočilo iz občinskega sveta.

Župana sem na seji v zvezi z njegovo kandidaturo opomnil tudi, da bi bilo bolj kot kandidiranje za funkcijo državnega svetnika, modro in koristno, da se enostavno povsem posveti zgolj županovanju, saj je očitno, da vodenje občine zadnje leto zelo šepa. Lojze Muhič pač že sedaj ni zgolj župan, ampak je denimo tudi predsednik nadzornega sveta Zarje d.d., predsednik tukajšnjih gasilcev, predsednik stranke Zveza za Dolenjsko in bog si ga vedi kaj še drugega. Pa tudi vinograd obdeluje. Pravi superman. Pravi zbiratelj. Funkcij, seveda!

Moje mnenje je, da je novomeška občina sedaj že v tako zelo nezavidljivem položaju, funkcija župana pa načeloma tako zelo zahtevna, da je skrajni nesmisel in popolna neodgovornost, da Muhič išče še eno funkcijo zase več. Le kako jih lahko tako veliko kvalitetno opravlja? Lahko sploh katero od teh opravlja kvalitetno, če mora opravljati vse? Kaj sploh hoče dokazati? Komu? Konec koncev, mar v njegovem (ožjem) krogu ne najdejo nikogar drugega, ki bi še lahko za kaj kandidiral, če že drugih ne želijo podpirati? In ni me preveč presenetilo, da je mojo pobudo, da naj ne kopiči dodatnih funkcij pri sebi v času, ko je župan, zavrnil in dejal, da bo morebitno funkcijo državnega svetnika opravljal z vso dušo in srcem v korist občine. Oh, ko bi le tako, predvsem pa kaj bolj učinkovito deloval še kot novomeški župan …

Tomaž Levičar
Mestni svetnik

Glejte tudi:
http://tomazlevicar.blogspot.com/2007/10/svetniki-drave.html

1 komentar:

Matej pravi ...

Zakaj nisi ti kandidiral? ;)

Vseeno je bila pač odločitev med dvema slabima možnostima...