četrtek, 11. oktober 2007

ŽUPAN NAJ BO: GREG NICKELS

Novomeščani se prav vsak dan vprašajo, kdo vodi njihovo mesto. Je primeren, se sprašujejo. Je najboljši? Zna? Razume? Ima vizijo? Gleda brez plašnic? Vidi široko in daleč? Je hitropotezen? Zmore igrati simultanko? Obvlada posel? Vodi? Odloča? Je kremenit? …

Ni nujno in morda niti ne prav smiselno, da bi človek tule na vse zastavljeno odgovarjal, smiselno pa je opozoriti na lik in na delo kakšnega vrlega cehovskega kolega našega župana Muhiča. Recimo na Grega Nickelsa.
Kje je pa Greg župan, se kdo vpraša. Greg je pa župan Seattla, enega od bolj priljubljenih mest v Ameriki. Res je, da se Novo mesto ne more primerjati z razsežnim Seattlom, ki ima v svojih nedrjih globalni Microsoft in mastodontski Boeing in dišeči Starbucks in nogam prijazni Nordstrom. In Frasierja. Toda ljudi, torej tudi župane se zlahka primerja. Če malo prilagodim, je to nekako tako kot razlika med filogenezo in ontogenezo - Novo mesto pač ni in ne more zlahka postati Seattle, a Muhič bi načeloma lahko bil kakor Nickels. Cirka. Greg Nickels pa bi bil seveda odličen župan tudi v Novem mestu. Ako bi ga sem kdo povabil.

V torek je bil Greg Nickels gost slavne oddaje Hard Talk na BBC World. Naš Lojze Muhič tam najbrž še nekaj svojih županskih mandatov ne bo gostoval, vseeno pa bi bilo modro, če bi si (tudi) torkovo oddajo vsaj ogledal, da bi začutil, kako naj veliki župan razmišlja in kaj naj denimo dela. Še posebej zato, ker oddaja izpostavljeno obravnava Nickelsov projekt ustvarjanja okolju prijaznega mesta, predvsem mesta, ki je odgovorno do globalne klime. To misel in tako obnašanje, kakršnega v Seattlu uveljavlja Nickels, po sicer sila razsipni Ameriki pa še par sto njegovih kolegov, bi namreč lahko posvojil tudi Muhič. Zdi se namreč mi, da smo v Novem mestu ob vseh cvičkarskih zabavah in romskih peripetijah ter mami Manki, po čemer nas skoraj edino še poznajo naokoli, povsem pozabili, da je mesto nekaj drugega, nekaj zahtevnejšega ohranjati in predvsem nekaj zahtevnejšega razvijati.


Tomaž Levičar
Mestni svetnik


P.S.:Ne gre pozabiti na: http://www.citymayors.com/

Ni komentarjev: